Stanje u Singapuru je alarmantno: Brzo širenje denga groznice pokazatelj je crne budućnosti cele planete

09.06.2022

07:16

0

Sezona je ove godine počela ranije, a naučnici ne smeju ni da pretpostave koliko će bolesnih biti na njenom vrhuncu

Stanje u Singapuru je alarmantno: Brzo širenje denga groznice pokazatelj je crne budućnosti cele planete
Denga groznica 1 - Copyright AP/Rodrigo Abd/Binsar Bakkara/Felipe Dana/Rajesh Kumar Singh

Singapur je saopštio da se suočava sa "hitnim stanjem" denga groznice jer se bori sa izbijanjem sezonske bolesti koja je ove godine došla neobično rano.

Taj grad-država u jugoistočnoj Aziji već je premašio 11.000 slučajeva, što je daleko više od 5.258 koliko je prijavio tokom 2021, i to pre 1. juna, kada tradicionalno počinje vrhunac sezone denga groznice.

Stručnjaci upozoravaju da je to alarmantna brojka ne samo za Singapur, čija je tropska klima prirodno leglo komaraca žute groznice koji prenose virus, već i za ostatak sveta. To je zato što promene u globalnoj klimi znače da će takve epidemije verovatno postati češće i rasprostranjenije u narednim godinama.

Denga izaziva simptome slične gripu, kao što su visoka temperatura, jake glavobolje i bolovi u telu. U ekstremnim slučajevima može doći do krvarenja, poteškoća sa disanjem, otkazivanja organa, pa čak i smrti.

- Broj obolelih definitivno raste brže. Ovo je hitno stanje sa kojim moramo da se pozabavimo - rekao je singapurski ministar unutrašnjih poslova Dezmond Tan.

Vrhunac sezone tek sledi

Eksperti kažu da je epidemija u Singapuru pogoršana nedavnim ekstremnim vremenskim prilikama, a ovaj problem mogao bi biti predznak onoga što će se dogoditi u drugim zemljama, jer ih sve više doživljava duge periode pljuskova sa grmljavinom koji utiču na širenje i komaraca i virusa koji oni nose.

Profimedia
 

- Bolest je sada endemska u više od 100 zemalja - saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u globalnom izveštaju o denga groznici u januaru 2022, napominjući da se broj slučajeva povećao 30 puta u poslednjih 50 godina.

- Ne samo da se broj slučajeva povećava kako se bolest širi na nova područja, već se javljaju i eksplozivne epidemije.

Svet je 2019. zabeležio rekordnih 5,2 miliona slučajeva denga groznice, prema SZO, a epidemije širom Azije te godine su ubile hiljade ljudi. Na Filipinima su stotine umrle, a milioni su bili izloženi riziku jer je zemlja proglasila nacionalnu epidemiju denge, u Bangladešu su bolnice bile preplavljene, a u Avganistanu je zabeležen prvi zaraženi.

Najgora epidemija denge u Singapuru dogodila se sledeće godine, kada je zabeleženo 35.315 obolelih i 28 smrtnih slučajeva.

Ove godine je u Singapuru, gde je denga bila endemska decenijama, do sada zabeležen samo jedan smrtni slučaj, ali kako je broj slučajeva sve veći, vlasti ne žele da rizikuju.

- Do 28. maja ove godine prijavljeno je 11.670 slučajeva denga groznice, od kojih oko 10 odsto slučajeva zahteva hospitalizaciju - rekao je portparol singapurskog Ministarstva zdravlja za Si-En-En.

Portparol je istakao i da je broj pacijenata primljenih na odeljenja hitne pomoći bio u porastu zbog nedavnog skoka broja zaraženih, ali je ostao na „nivou kojim se može upravljati”.

Pixabay/nuzree
 

Međutim, kako vrhunac sezone tek počinje, medicinski stručnjaci i lekari, poput Klarensa Jeo Se Kina, kažu da postoji šansa da bi ova godina mogla da postavi rekord po broju slučajeva.

- Denga je sezonska bolest, i kada postane vruće i suvo, dolazi nam više pacijenata - rekao je on.

Jeo, koji vodi kliniku u centru Singapura, primećuje nagli porast broja pacijenata obolelih od denga groznice.

- Denga može biti endemska, ali još nije jednostavna bolest za lečenje - dodao je Jeo.

Portparol ministarstva zdravlja rekao je da većina slučajeva denga groznice ne zahteva hospitalizaciju ili intenzivnu negu, ali da pojedinci mogu razviti tešku dengu groznicu koja može dovesti do smrti.

Vremenske prilike pogoršavaju situaciju

Porast broja obolelih od denga groznice u Singapuru rezultat je više faktora, poput nedavnog toplog, vlažnog vremena, kao i novog dominantnog soja virusa, rekla je Ruklanti de Alvis, viša naučna saradnica na Medicinskoj školi Djuk-NUS i stručnjak za nove zarazne bolesti.

Ali klimatske promene, kako kaže ona, verovatno će pogoršati stvari.

Pixabay
 

- Prethodne studije predviđajućeg modeliranja pokazale su da će globalno zagrevanje usled klimatskih promena na kraju proširiti geografska područja u kojima se komarci razmožavaju, kao i dužinu sezona prenosa denga groznice - rekla je de Alvis.

Meteorološka služba Singapura kaže da se ta zemlja jugoistočne Azije zagreva duplo brže od ostatka sveta. Maksimalne dnevne temperature mogle bi dostići 37 stepeni celzijusa do 2100. godine ako emisije ugljen-dioksida nastave da rastu, upozorili su meteorološki naučnici.

Temperature su nedavno dostigle rekordnih 36,7 stepeni celzijusa u maju zbog velikih nivoa vlage koji su doprinosili sparnom vremenu.

Očekuje se da će visoke temperature postati norma, kaže naučnik koji proučava vremenske prilike i klimu Koh Tijeh Jong sa singapurskog Univerziteta društvenih nauka.

- Prošla decenija je bila veoma topla. Sada imamo oko 12 toplih dana više i 12 toplijih noći više u odnosu na pre 50 godina - kazao je on, i dodao da jugoistočna Azija ima mnogo razloga da bude zabrinuta zbog klimatskih promena, iako trenutno nije moguće naučno povući vezu između lokalnih jakih pljuskova i klimatskih promena.

Drugi stručnjaci kažu da će se, s obzirom na trend produženog toplog vremena i obilnijih padavina zbog iznenadnih bujičnih monsuna, godišnji problem denga groznice u Singapuru samo pogoršati.

Profimedia
 

- Nećemo moći da iskorenimo dengu, jer stalni vremenski ekstremi stvaraju savršene uslove za razmnožavanje komaraca - rekao je klimatski naučnik Vinston Čou sa Koledža za integrativne studije na Univerzitetu za menadžment u Singapuru.

Čou, koji je dva puta oboleo od denga groznice, žalio se na eskalaciju problema.

- Što se tiče prilagođavanja, Singapur ima odličnu infrastrukturu zdravstvene zaštite i nebrojene načine za smanjenje rizika, ali toliko toga treba da bude urađeno - rekao je on.

Uprkos trošenju desetina miliona dolara svake godine u pokušajima da se smanji populacija komaraca kroz zaprašivanje širom ostrva, na kampanje za podizanje svesti, pa čak i nove eksperimente uz korišćenje posebnih laboratorijski uzgojenih komaraca, vladine agencije u Singapuru nastavljaju da izveštavaju o porastu infekcija i novim klasterima komaraca.

- Singapur se trenutno suočava sa ozbiljnom situacijom denga groznice - rekli su iz vladine Nacionalne agencije za životnu sredinu, navodeći „nedavno toplo, kišovito i vlažno vreme“ kao veliki faktor koji doprinosi porastu broja obolelih.

Broj slučajeva denga groznice i dalje naglo raste i očekuje se da će ostati na visokom nivou u narednim mesecima, dodala je agencija.

Iako je vladina agencija uspela da očisti područja velikih klastera i iako je uložila veliki trud da kontroliše populaciju komaraca, ona još uvek svedoči „bogatom razmnožavanju komaraca“ u mnogim oblastima.

Pixabay
 

- Brzo otkrivanje i uklanjanje staništa za razmnožavanje komaraca ključni su za smanjenje populacije vektora komaraca. Apelujemo na sve stanovnike da budu na oprezu i da bar jednom nedeljno detaljno proveravaju da li u njihovim domovima ima stajaće vode - navodi agencija.

Biće samo gore

Kako se klimatske promene pogoršavaju i planeta se zagreva, bolesti koje prenose komarci kao što su zika, čikungunja i denga verovatno će nastaviti da se šire i imaće sve veći uticaj na zdravlje i dobrobit ljudi.

Sada je važno pitanje, kažu stručnjaci, da li će političari i kreatori politike, oni koji će morati da unesu promene da bi usporili klimatske promene i pripremili se za njihove posledice, videti uticaj bolesti koje prenose komarci na zdravlje ljudi i delati u skladu s tim.

- Promene uslova životne sredine povećavaju stopu razmnožavanja komaraca, tako da će, ukoliko se klimatska kriza ne poboljša, postati još teže potpuno eliminisati rizik od denga groznice. I to će za Singapur biti dugoročna bolna bitka - rekao je Čou.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike