London duboko zabrinut zbog smrtnih kazni britanskim plaćenicima u DNR! "Nastavićemo da radimo na njihovom oslobađanju"

09.06.2022

16:44

0

"Stalno smo govorili da ratni zarobljenici ne bi trebalo da budu eksploatisani u političke svrhe"

London duboko zabrinut zbog smrtnih kazni britanskim plaćenicima u DNR!  "Nastavićemo da radimo na njihovom oslobađanju"
dzonson osudjeni dobrovoljci copy - Copyright Peter Byrne/Pool via AP/Profimedia

Velika Britanija duboko je zabrinuta zbog smrtnih kazni koje je dvojici Britanaca izrekao sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i radiće na njihovom oslobađanju, izjavio je danas portparol premijera Borisa Džonsona.

- Duboko smo zabrinuti zbog toga. Stalno smo govorili da ratni zarobljenici ne bi trebalo da budu eksploatisani u političke svrhe, rekao je portparol Džonsona novinarima, prenosi Rojters.

Kako je naveo, prema Ženevskoj konvenciji ratni zarobljenici imaju imunitet kao borci i ne bi trebalo da budu krivično gonjeni za učešće u neprijateljstvima.

- Nastavićemo da radimo sa ukrajinskim vlastima u pokušaju da obezbedimo oslobađanje bilo kog britanskog državljanina koji je služio u ukrajinskim oružanim snagama i koji se drže kao ratni zarobljenici, dodao je portparol britanskog premijera.

Tras: Smrtne presude Britancima lažne i nelegitimne

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras osudila je danas smrtne kazne koje su izrečene dvojici Britanaca pred sudom samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i nazvala ih je lažnim.

"Osuđujem presude Ejdenu Aslinu i Šonu Pineru koje drže proruski saveznici u istočnoj Ukrajini", napisala je Tras na Tviteru, prenosi Rojters.

Navela je da su Ejden Aslin i Šon Piner ratni zarobljenici, zbog čega smatra da je presuda lažna i bez legitimiteta.

Vrhovni sud samoproglašene DNR osudio je ranije danas na smrt dvojicu britanskih državljana i jednog Marokanca zbog učešća u neprijateljstvima na strani ukrajinskih oružanih snaga u svojstvu plaćenika, preneo je TAS S.

Britanci Šon Piner i Ejden Aslin i Marokanac Sadun Bragum predali su se u Marijupolju sredinom aprila.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike