Članice ODKB postigle dogovor o nedeljivosti bezbednosti, Lavrov: Svima je jasno da NATO ne može da odlučuje o sudbini Evrope

10.06.2022

14:53

0

Ruski šef diplomatije istakao je da je Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti i dalje otvorena za dijalog

Članice ODKB postigle dogovor o nedeljivosti bezbednosti, Lavrov: Svima je jasno da NATO ne može da odlučuje o sudbini Evrope
Sergej Lavrov - Copyright Profimedia

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) usvojili su danas na sastanku u Jerevanu deklaraciju kojom se utvrđuje princip nedeljivosti bezbednosti, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

- Prvi put je u okviru ODKB utvrđen princip jednake i nedeljive bezbednosti, koji predviđa da nijedna strana neće jačati svoju bezbednost na račun bezbednosti bilo koje druge strane - istakao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

On je dodao da je ovaj princip bio deo temelja i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS-a), ali da su zapadne zemlje kategorički odbijale da ga primene.

Sekretar ODKB Stanislav Zas izjavio je da su šefovi diplomatija zemalja ODKB tokom sastanka Saveta ministara inostranih poslova istakli značaj koji ima Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u održanju međunarodnog mira i bezbednosti, navodi Sputnjik.

Lavrov je istakao da je svima postalo jasno da NATO ne može da odlučuje o sudbini Evrope.

- To da oni ne mogu da odlučuju o sudbini Evrope je, mislim, svima već postalo jasno - naveo je Lavrov novinarima, prenosi Sputnjik.

On je dodao da je Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), za razliku od NATO-a, i dalje otvorena za dijalog.

Punopravne članice ODKB-a su Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgistan i Tadžikistan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike