Lavrov se obratio iz Turske posle razgovora sa Čavušogluom: Zelenski je neozbiljan, Zapad krizu sa žitom koristi kao izgovor

08.06.2022

10:18

0

Govoreći mogućnosti sastanka predsednika Rusije i Ukrajine, ruski šef diplomatije istakao je da je neophodno prvo obnoviti rad pregovaračkih timova

Lavrov se obratio iz Turske posle razgovora sa Čavušogluom: Zelenski je neozbiljan, Zapad krizu sa žitom koristi kao izgovor
Tan2022-6-8_11592900_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je da je izjava ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da je za pregovore sa Moskvom neophodno da Rusija povuče trupe na liniju od pre 24. februara predstavlja apsolutno neozbiljan pristup.

Lavrov je u Ankari, posle razgovora sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, rekao da je ta izjava Zelenskog potpuno u suprotnosti sa inicijativama koje je 29. marta u Turskoj iznela i sama ukrajinska delegacija, prenosi RIA Novosti.

Govoreći mogućnosti sastanka predsednika Rusije i Ukrajine, Lavrov je istakao da je neophodno prvo obnoviti rad ruskog i ukrajinskog pregovaračkog tima i dodao da je „lopta na strani Kijeva".

- Zelenski želi sastanak radi sastanka. Polazimo od toga da je prvo neophodno da pregovarački timovi nastave rad - lopta je na strani Ukrajinaca već skoro dva meseca - rekao je Lavrov.

Zapad krizu sa žitom koristi kao izgovor

Situacija u vezi s ukrajinskim žitom nema nikakve veze s prehrambenom krizom, ali Zapad na osnovu nje fabrikuje „katastrofu vasionskih razmera“, ocenio je šef ruske diplomatije.

- Mnogo pažnje smo posvetili izvozu ukrajinskog žita koji naše zapadne kolege, kao i sami Ukrajinci, pokušavaju da podignu na nivo „vasionske katastrofe", iako je njegov udeo u globalnoj proizvodnji manji od jedan odsto ukupnog svetskog izvoza pšenice i drugih žitarica - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare i upozorio na to da zapadne zemlje „pitanje žita“ koriste u svojstvu stalnog izvora strepnje.

Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici
Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu

Lavrov je istakao da Moskva ceni napore Ankare da se otkloni blokada izvoza ukrajinskog žita i istakao da je Rusija spremna da sarađuje s Turskom na rešavanju tog problema.

- Veoma cenimo napore turskih kolega koji traže načine da se ukloni blokada, da se izveze žito iz ukrajinskih luka i da iz njih isplovi nekoliko desetina inostranih brodova koji se tamo koriste u svojstvu talaca - rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, predstavnici ruskog i turskog vojnog resora zajedno analiziraju detalje plana za uklanjanje mina iz Ukrajinskih luka, kako bi se omogućio izvoz pšenice.

- Ukoliko je Ukrajina sazrela da rešava pitanje u vezi sa izvozom žita, Rusija će rado sarađivati - dodao je Lavrov, navodeći da je, prema podacima turske strane, Ukrajina spremna da osigura prolazak brodova kroz vodene koridore iz kojih su uklonjene mine.

Ruski ministar je dodao da su se Rusija i Turska složile da je neophodno osigurati bezbednost brodova u Crnom moru.

Prema njegovim rečima, ruska strana je spremna za susret sa Ukrajinom u Istanbulu uz posredovanje UN, ali bi taj sastanak bio više simboličan nego da se stvarno reši pitanje sa izvozom žitarica.

Lavrov je dodao da Rusija garantuje da, ako Kijev očisti luke od mina, Moskva neće iskoristiti ovu situaciju u interesu vojne operacije.

Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici
Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu

- Predsednik Putin je već govorio o tome, javno je rekao da mi garantujemo bezbednost ovakvih ruta i garantujemo da kada i ako Ukrajina počne da deminira i dozvoli povlačenje brodova iz svojih luke, nećemo iskoristiti ovu situaciju u interesu specijalne vojne operacije koja je u toku - istakao je Lavrov.

- Cenimo zanimanje UN da se na neki način uključe, obeleže svoje prisustvo, ali, iskreno, to neće dodati ništa osim neke simbolike - konstatovao je Lavrov.

Kako je naglasio ruski ministar, da bi se ovaj problem rešio, potrebno je samo da „Ukrajinci puste brodove iz svojih luka ili čišćenjem mina ili utvrđivanjem bezbednih koridora“.

- Ništa više nije potrebno - zaključio je on.

Ujedinjene nacije su u više navrata upozorile na opasnost od prehrambene krize zbog nestašice žita, a Zapad optužuje Rusiju da sprečava isporuke ukrajinskog žita na svetsko tržište. Moskva te optužbe kategorički odbacuje. Kijevske vlasti su same stvorile mnoštvo prepreka za izvoz žita: pored paljenja žita u Marijupoljskoj luci, ukrajinska vojska je minirala akvatoriju Crnog mora, što sprečava izvoz pšenice na svetsko tržište brodovima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike