Rusija uzvratila SAD sankcijama: Čak 61 osoba na listi!

06.06.2022

19:12

0

Brojni svetski giganti, poput „Koka-Kole“, KFC-a, „Mekdonaldsa“ i „Šela“, povukli su se iz Rusije

Rusija uzvratila SAD sankcijama: Čak 61 osoba na listi!
Moskva Vladimir Putin - Copyright AP Photo/Pavel Golovkin Pixabay

Rusija je uvela individualne sankcije 61 američkom zvaničniku, uključujući američku ministarku finansija Dženet Jelen i sekretarku za energetiku Dženifer Grenholm kao i vodeće rukovodioce odbrane i medija, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.


Ministarstvo je navelo da je uvelo individualne sankcije kao odgovor za stalno širenje američkih sankcija protiv ruskih političkih i javnih ličnosti, kao i predstavnika domaćeg biznisa, preneo je Rojters.

Zapadne zemlje su do sada usvojile šest paketa sankcija protiv Rusije, a u planu je i sedmi. U martu je Rusija postala zemlja kojoj je je nametnuto najviše sankcija na svetu, čime je premašila Iran, Venecuelu, Severnu Koreju i Kubu zajedno.

Najviše su ih uvele SAD (1194), Kanada (908) i Švajcarska (824). Na meti su mnoge ruske banke, mediji, kompanije, avio-prevoznici, članovi ruske Dume, sam vrh ruske vlasti, pa čak i patrijarh Kiril. Osim toga, zamrznuta je ruska imovina u inostranstvu, poput zlata i deviznih rezervi, u vrednosti od 300 milijardi dolara. Rusija je izbačena iz sistema SWIFT. Zberbanka je ove nedelje isključena iz globalnog sistema za razmenu finansijskih poruka najnovijim, šestim setom sankcija, koje su odobrili lideri Evropske unije.

Guvernerka ruske centralne banke Elvira Nabiulina saopštila je u aprilu da su većina ruskih kreditora i 52 strane finansijske organizacije iz 12 zemalja dobili pristup Sistemu za prenos finansijskih poruka (SPFS), koji je ruska alternativa SWIFT-u. Nabiulina je takođe rekla da monetarni regulator namerava da zadrži u tajnosti identitet članova SPFS-a.

Zabranjeno je dolare i evre izvoziti u Rusiju, a Rusi ne mogu da koriste svoje kartice u većini zapadnih zemalja. Zbog toga je Moskva odlučila da se ruski energenti moraju plaćati u rubljama, što je naišlo na veliko negodovanje Zapada, međutim, veliki broj država se povinovao toj odluci, iako žestoko zagovaraju još više sankcija.

EU je odlučila da se otarasi uvoza ruske nafte do kraja godine, ali su brojni zvaničnici priznali da sa gasom to neće biti tako lako.

Brojni svetski giganti, poput „Koka-Kole“, KFC-a, „Mekdonaldsa“ i „Šela“, povukli su se iz Rusije.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike