„To je izuzetno licemerno": Princ Hari i Megan Markl izazvali bes javnosti zbog onoga što su uradili po povratku iz Britanije

08.06.2022

16:01

1

Kraljičin unuk jedno priča, a drugo radi

„To je izuzetno licemerno": Princ Hari i Megan Markl izazvali bes javnosti zbog onoga što su uradili po povratku iz Britanije
Megan Markl i princ Hari - Copyright Profimedia

Kritičari su osudili princa Harija i Megan Markl što su se vratili sa četvorodnevne proslave platinastog jubileja kraljice Elizabete II privatnim avionom bez obzira na to što su navodno zagovornici očuvanja životne sredine.

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, koji su napustili slavlje 96-godišnjeg monarha pre nedeljnog finala, odleteli su nazad u Kaliforniju avionom Bombardier Global 6000 - mlaznjakom „ultradugog dometa" koji može da leti 9.600 kilometara bez dopunjavanja goriva. Taj elegantni avion takođe ima „privatnu kabinu“ i može da preveze do 13 putnika, izvestio je u utorak Tajms.

Procenjuje se da je putovanje para dugačko 8.850 kilometara od Farnboroa u Engleskoj do Santa Barbare emitovalo skoro 60 tona ugljen-dioksida u atmosferu, prema provajderu čarter letova.

Prema uslovima Pariskog sporazuma, koji nastoji da zadrži globalno zagrevanje ispod 2 stepena Celzijusa, godišnje ograničenje za ugljenik za koji je odgovorna jedna osoba ne treba da pređe 2,1 tona godišnje. To znači da su princ Hari i Markl premašili taj iznos za skoro 15 puta u jednom letu, objavio je Tajms.

- Oni govore o pomoći ljudima i planeti, a zatim uzimaju privatne avione. Govore ljudima da brinu o životnoj sredini, a onda sami ne brinu o njoj. To je izuzetno licemerno - rekao je kraljevski stručnjak Tom Kvin za medije.

Bombardier 6000 je prirodan je za ljude koje „jednostavno nije briga“, rekao je Kvin.

AP Photo/Seth Wenig
Megan Markl i princ Hari

- Dovoljno je loše nabaviti privatne avione, ali nabaviti onaj koji ima posebno velike emisije skoro je isto kao gurnuti dva prsta u lobi za zaštitu životne sredine - kazao je on.

Emisije ugljen-dioksida komercijalnog leta od Hitroa do Los Anđelesa iznose 1,4 tone, prema proceni klimatske konsultantske kuće koju citira Tajms.

Princ Hari i njegova supruga, koji su neslavno dali ostavku na kraljevske dužnosti u februaru 2021. godine, vratili su se u Britaniju u nedelju sa svojim sinom Arčijem (3) i jednogodišnjom ćerkom Lilibet. Članovi njihove porodice gledali su paradu povodom platinastog jubileja sa balkona Bakingemske palate nakon što se par vratio u Kaliforniju.

Hari (37) je ranije okarakterisao klimatske promene kao jedno od „najhitnijih pitanja“ sa kojima se čovečanstvo suočava. Takođe je rekao Opri Vinfri tokom prošlogodišnjeg intervjua da želi da se suoči sa ovim problemom direktno, a kasnije se obavezao da će nadoknaditi svoje emisije ugljenika za sve letove na kojima je leteo, preneo je Tajms.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike