Putin: Greške Zapada dovele do globalne inflacije i nestašice hrane

06.06.2022

11:00

0

Izazovno vreme za ceo svet

Putin: Greške Zapada dovele do globalne inflacije i nestašice hrane
putin - Copyright Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Višegodišnje greške zapadnih zemalja u ekonomskoj politici i sankcijama dovele su do globalne inflacije, porasta siromaštva i nestašice hrane, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju učesnicima, organizatorima i gostima 25. Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

Putin je, takođe, istakao da će predstojeće godine biti period jačanja ekonomskog suvereniteta Rusije, a da će privreda zemlje zadržati fokus na međunarodnoj saradnji.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- Jubilarni sastanak održava se u izazovnom vremenu za celu međunarodnu zajednicu. Višegodišnje greške zapadnih zemalja u ekonomskoj politici i nelegitimne sankcije dovele su do talasa globalne inflacije, uništile uobičajene logističke i proizvodne lance, naglo podigle siromaštvo i izazvale nestašicu hrane. Međutim, kako to biva, zajedno sa izazovima otvaraju se i perspektive, zbog čega se i slogan foruma Nove mogućnosti u novom svetu, čini tako relevantnim - poručio je Putin.

Ruski lider je izrazio uverenje da će "za Rusiju 2020-te godine postati period utvrđenog ekonomskog suvereniteta, što sugeriše povećan razvoj sopstvene infrastrukture i tehnološke baze, kvalitativno povećanje nivoa obuke stručnjaka, kao i formiranje nezavisnog i efikasnog finansijskog sistema".

Dodao je da će se uz to, "ruska ekonomija sve više oslanjati na privatnu inicijativu i očigledno zadržati fokus na otvorenosti i širokoj međunarodnoj saradnji".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike