SZO ponovo pokreće istragu: Ne treba odbaciti mogućnost da je kovid 19 procurio iz laboratorije

10.06.2022

10:38

0

Mnogi stručnjaci sumnjaju u pretpostavku da je koronavirus prešao na ljude od slepih miševa

SZO ponovo pokreće istragu: Ne treba odbaciti mogućnost da je kovid 19 procurio iz laboratorije
Ilustracija - Copyright Profimedia

Dve godine pošto je koronavirus prvi put otkriven u Kini, i nakon što je u svetu zabeleženo najmanje 6,3 miliona smrtnih slučajeva od pandemije, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je najkonkretnije do sada preporučila temeljnije ispitivanje mogućnosti da je on procurio iz laboratorije, prenosi AP.

Grupa stručnjaka koju je sastavila SZO, kako bi pomogla u istraživanju porekla pandemije koronavirusa, saopštila je da su potrebna dalja istraživanja kako bi se utvrdilo kako je nastao kovid 19, uključujući detaljniju analizu mogućnosti da je to bio nesrećni slučaj u laboratoriji.

Taj stav označava oštar preokret početne procene zdravstvene agencije Ujedinjenih nacija o poreklu pandemije, pošto je SZO prošle godine zaključila da je "veoma malo verovatno" da bi kovid 19 mogao da se proširi među ljudima iz laboratorije.

Mnogi stručnjaci sumnjaju u pretpostavku da je koronavirus prešao na ljude od slepih miševa, verovatno preko druge životinje.

U izveštaju objavljenom u četvrtak ekspertska grupa SZO je saopštila da još nedostaju "ključni podaci" koji bi objasnili kako je pandemija počela, navodi AP.

Naučnici su rekli da će grupa "ostati otvorena za sve naučne dokaze koji budu dostupni u budućnosti kako bi se omogućilo sveobuhvatno testiranje svih razumnih hipoteza".

Ekspertska grupa SZO takođe je primetila da, pošto su laboratorijske nesreće u prošlosti izazvale neke epidemije, ova veoma politizovana teorija ne može da se odbaci.

Identifikovanje izvora bolesti kod životinja obično traje godinama, a bilo je potrebno oko 15 godina da naučnici pronađu vrste slepih miševa koji su bili prirodni rezervoar za SARS, "rođaka" bolesti kovid 19.

U fusnoti uz izveštaj grupa SZO je saopštila da se tri njena eksperta, naučnika iz Kine, Brazila i Rusije, nisu složila sa pozivom da se istraži mogućnost da je kovid 19 izazvan nesrećom u laboratoriji, navodi AP.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike