Još jedan pokušaj saterivanja Trampa uza zid: Koji su glavni ishodi najnovijeg saslušanja održanog povodom napada na Kapitol

11.06.2022

07:16

0

Neobično izlaganje Kongresa baziralo se uglavnom na melodramatičnim iskazima, video-snimcima i prenaglašenim izjavama, dok je uživo svedočilo samo dvoje ljudi

Još jedan pokušaj saterivanja Trampa uza zid: Koji su glavni ishodi najnovijeg saslušanja održanog povodom napada na Kapitol
tramp profimedia-0698513025 copy - Copyright 24sedam/Profimedia/House Select Committee via AP

Kongresni komitet koji istražuje napad na američki Kapitol 6. januara 2021. i događaje koji su doveli do toga održao je u četvrtak prvo javno saslušanje da bi saopštio svoje nalaze.

Bila je to večernja melodrama koja se emitovala u udarnom terminu na tri američke televizije. Čak je i Votergejt, koji je možda postavio merilo za moderna visokoprofilna i politički moćna kongresna saslušanja, razmatran tokom dana.

Demokrate i dvojica republikanaca u komitetu insistirali su na tome da je važno da se njihov rad predstavi pred velikom američkom publikom, kako zbog istorije, tako i zbog uspostavljanja zakonodavne akcije sa ciljem da se "američka demokratija zaštiti od budućih napada".

Ostatak Republikanske stranke, s druge strane, posmatrao je postupak kao pokazno suđenje Demokratske stranke, jednostrano i nelegitimno.

S obzirom na to da su tri velike televizijske mreže, kao i svaki veliki kablovski informativni kanal osim Foks njuza, emitovale saslušanje u četvrtak u celini, američka javnost je imala još jednu priliku da donese sopstvene zaključke.

Slučaj protiv Donalda Trampa

Predsednik komiteta Beni Tompson smatra Donalda Trampa lično odgovornim za napad na američki Kapitol, što je naglasio i na početku i na kraju svoje uvodne reči. Tadašnji predsednik je, kako je rekao, pokušavao da sabotira miran prenos vlasti.

Tanjug/Jabin Botsford//The Washington Post via AP, Pool
 

- Donald Tramp je bio u centru ove zavere - dodao je on, dok komisija sada mora da iznese dokaze kako bi potkrepila ove jake reči.

Postavlja se pitanje da li će, ako je to ono u šta Tompson i drugi istinski veruju, komitet preporučiti da se i sam bivši predsednik optuži za zločin.

U roku od nekoliko minuta nakon otvaranja saslušanja u četvrtak uveče, predsedavajući je u suštini optužio Trampa da je počinio krivično delo.

Neosnovane izborne optužbe

Pre nego što je komitet od 6. januara mogao da dokaže da je Tramp namerno poremetio miran i adekvatan prenos vlasti na Džozefa Bajdena, morao je da dokaže da je tadašnji predsednik svesno širio lažne informacije.

Da bi to učinila, potpredsednica odbora Liz Čejni nije pokušala da opovrgne sve konkretne tvrdnje koje su izneli predsednik i njegove pristalice, nego je jednostavno pustila video-svedočenje predsednikovih savetnika koji su potvrdili da su rezultati izbora validni.

Tanjug/House Select Committee via AP
Liz Čejni

U jednom ključnom snimku Bil Bar, predsednikov generalni tužilac, ispričao je kako je upotrebio odvratnu psovku da kaže predsedniku da su njegove tvrdnje o široko rasprostranjenoj izbornoj prevari neosnovane.

Ona je, u stvari, optužila bivšeg predsednika preko reči članova njegovog sopstvenog tima.

Efekat video-materijala

Ročište u udarnom terminu najavljeno je kao nešto drugačije, a ne kao običan kongresni događaj. Umesto da članovi Kongresa drže govore, korišćeni su video-snimci i dokumentarni dokazi kako bi se ispričala moćna priča koja bi doprla do velikog broja glasača.

Nije baš tako počelo. Iako je Tompson držao svoje govore prilično kratko, Liz Čejni, republikanka koja je ušla u rat sa svojom partijom, govorila je monotono skoro pola sata.

Tek kada je komitet objavio prošireni video-snimak napada, koji se uglavnom sastojao od snimaka bezbednosnih i policijskih telesnih kamera, ispresecanih odlomcima Trampovog govora i njegovim tvitovima, postignut je efekat dramskog patosa.

Kako se video završio, sala za saslušanje je utihnula. Mnogi članovi Kongresa posmatrali su kako gosti u zadnjem delu sobe sede u tišini, dok su se porodice policajaca koji su umrli nakon napada gušile u suzama.

Ivankin i Džaredov govor

Komisija je do sada obavila više od 1.000 intervjua u okviru svoje istrage, ali tri od tih intervjua, sa ćerkom Donalda Trampa Ivankom Tramp, sinom Donaldom Trampom Mlađim i zetom Džaredom Kušnerom, posebno su interesovala javnost. Javnost je u četvrtak uveče prvi put, doduše kratko, pogledala šta su njih dvojica imali da kažu.

Trampova ćerka govorila je da nije imala razloga da sumnja u tadašnjeg državnog tužioca Bila Bara kada je rekao da je njen otac izgubio izbore. Kušner je odbacio pretnje članova Trampovog pravnog tima da će podneti ostavku u znak protesta zbog, kako su rekli, njegovih nezakonitih i neosnovanih izbornih tvrdnji koje su opisali kao "kukanje".

 

 

S druge strane, stariji Trampov sin bio je potpuno odsutan.

Možda će biti još video-snimaka predstavljenih na budućim saslušanjima, ali ako su se gledaoci nadali sočnom porodičnom sukobu, saslušanja nisu uspela.

Emotivna ispovest policajke

Komitet je izveo samo dve osobe da lično svedoče tokom sinoćnog saslušanja - režisera dokumentarnih filmova Nika Kuesteda i policajca Kapitola Kerolajn Edvards.

Dok je prvi ponudio izvestan uvid u pripreme krajnje desničarske grupe Praud bojs (Ponosni dečaci) pre napada na Kapitol, priča Edvardsove je odjeknula u drugoj polovini postupka.

Govorila je o tome kako se masa okrenula protiv policajaca na Kapitolu i da je videla vođe Ponosnih dečaka kako se naizgled savetuju pre nego što su krenuli u napad.

Ona je ispričala da je izgubila svest kada je bila oborena i kada je udarila glavom o betonski stepenik. Nakon što se oporavila, nastavila je da pokušava da odbrani Kapitol, pre nego što su ona i policajac Brajan Siknik, koji je kasnije umro, napadnuti hemijskim sprejom.

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik
Kerolajn Edvards

- Ono što sam videla bila je ratna scena, kao nešto što sam videla u filmovima. Nisam mogla da verujem svojim očima. Policajci na zemlji krvare i povraćaju. Bio je to pokolj. Bio je haos - rekla je ona.

Naredna saslušanja otkriće druge delove Trampovog plana da ostane na vlasti

Saslušanje je poslužilo kao zadirkivanje. Tokom narednih nedelja komisija planira da održi još najmanje šest javnih saslušanja i razjasni različite delove "zavere" osmišljene da Tramp ostane na vlasti.

Drugo saslušanje će otkriti kako je Tramp želeo da otpusti visoke zvaničnike Ministarstva pravde koji su odbili da prate njegova uputstva i „samo da kažu da su izbori namešteni, a da ostalo prepuste meni i republikanskim kongresmenima“.

Čejnijeva je takođe rekla da komitet nastavlja da istražuje i da bi više informacija moglo izaći na videlo. Ona je ostavila otvorenom mogućnost da se saslušanja produže do leta.

Završna saslušanja ovog meseca uključiće Trampove pomoćnike koji su tog dana bili u zapadnom krilu, rekla je Čejnijeva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike