MIP Rusije: Britanci osuđeni u DNR plaćenici, a ne ratni zarobljenici, London je opet histeričan

10.06.2022

16:36

0

Autor: 24sedam

Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je dodala da je reakcija britanskih vlasti na momente histerična, iako London nije preduzimao inicijativu za rešavanje sudbine svojih državljana

MIP Rusije: Britanci osuđeni u DNR plaćenici, a ne ratni zarobljenici, London je opet histeričan
Tan2022-6-9_175314778_0 - Copyright AP photo

Državljani Velike Britanije koje je osudio sud u Donjeckoj Narodnoj Republici nisu ratni zarobljenici nego plaćenici, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova. Ona je još dodala da je reakcija britanskih vlasti na momente histerična, iako London nije preduzimao inicijativu za rešavanje sudbine svojih državljana.


- Želeli bismo da istaknemo da uprkos izjavama britanskih zvaničnika, pomenuti državljani nisu ratni zarobljenici već plaćenici. Prema međunarodnom pravu, plaćenici koje je Zapad poslao u pomoć kijevskom ekstremističkom režimu nisu borci i nemaju pravo pozivanja na status ratnih zarobljenika - navodi se u saopštenju.

Reakcija Londona je histerična, iako nije učinio ništa konkretno za svoje državljane.

Zaharova je ocenila da je reakcija zvaničnog Londona na presudu britanskim plaćenicima preterana i na momente histerična.

Kako je naglasila, Moskva je više puta informisala Ambasadu Velike Britanije u Rusiji da se po svim pitanjima zarobljenih engleskih državljana treba obraćati vlastima DNR i LNR, ali da London to nije učinio.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

 

- Koliko razumemo, London nije pokazao inicijativu po tom pitanju, čak i bez obzira na molbe rođaka plaćenika upućene britanskim vlastima. Takođe je primetno da nikakve zahteve koji se tiču Šona Pinera i Ejdena Aslina britanska strana nije upućivala MIP Rusije - naglasila je ona.

Zaharova je zaključila da se sada britanske vlasti javno pravdaju, pokušavajući da reše problem bučnim saopštenjima.

Zarobljenik: Uslovi bolji nego što sam se nadao

Šef Forin ofisa Liz Tras izjavila je da je sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom razgovarala o naporima za oslobađanje britanskih državljana koje je osudio sud DNR, nazvavši optužnicu protiv njih „flagrantnim kršenjem“ Ženevske konvencije.

AP photo
Ratni zarobljenik Ejden Aslin

 


Jedan od zarobljenih britanskih državljana Ejden Aslin pričao je u intervjuu za RT o uslovima zarobljeništva.

- Sve je mnogo bolje nego što sam očekivao, pre nego što sam se predao. Naročito sa gledišta zdravstvene nege i hrane. Za jednog zarobljenika - ovo su odlični uslovi - istakao je on.

Lavrov: Plaćenici nemaju status boraca prema međunarodnom humanitarnom pravu

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov apelovao je da se ne spekuliše na temu presude stranim plaćenicima u Donjeckoj Narodnoj Republici i podsetio da su oni osuđeni u skladu sa zakonima te republike, jer su njihovi zločini tamo i izvršeni.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 


Devetog juna su Britanci Šon Piner, Ejden Aslin i Marokanac Saadun Brahim priznali optužnicu koja ih tereti za dejstva čiji je cilj bio nasilno preuzimanje vlasti. Prema odgovarajućem članu Krivičnog zakonika DNR, za ovo delo predviđena je smrtna kazna. Aslin je takođe priznao da je kriv po članu „Obučavanje u cilju vršenja terorističke aktivnosti“.

Istraga je utvrdila da su strani plaćenici uz naknadu učestvovali u oružanoj agresiji Ukrajine usmerenoj na nasilno preuzimanje vlasti u DNR.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane general-pukovnik Igor Konašenkov saopštio je da plaćenici koji se nalaze u Ukrajini nisu borci i da je najbolje što ih očekuje duga zatvorska kazna. Kako je istakao, strani plaćenici nemaju status boraca, prema međunarodnom humanitarnom pravu.
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike