Lavrov se oglasio posle odluke suda: Presuda stranim plaćenicima doneta je u skladu sa zakonom DNR

10.06.2022

11:57

0

Devetog juna su Britanci Šon Piner, Ejden Aslin i Marokanac Saadun Brahim priznali optužnicu koja ih tereti za dejstva čiji je cilj bio nasilno preuzimanje vlasti

Lavrov se oglasio posle odluke suda: Presuda stranim plaćenicima doneta je u skladu sa zakonom DNR
Sergej Lavrov - Copyright AP photo

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov apelovao je na javnost, medije i zvaničnike da ne spekulišu na temu presude stranim plaćenicima u Donjeckoj Narodnoj Republici i podsetio da su oni osuđeni u skladu sa zakonima te republike, pošto su njihovi zločini tamo i izvršeni.

- U ovom momentu svi procesi koje ste pomenuli odvijaju se na osnovu zakona DNR, jer su zločini o kojima je reč izvršeni na toj teritoriji. Sve ostalo je već predmet spekulacija i ne bih zalazio u rad sudskih i državnih organa Donjecke Narodne Republike - obrazložio je Lavrov svoj stav na pitanje novinara o situaciji sa plaćenicima.

Devetog juna su Britanci Šon Piner, Ejden Aslin i Marokanac Saadun Brahim priznali optužnicu koja ih tereti za dejstva čiji je cilj bio nasilno preuzimanje vlasti.

Prema odgovarajućem članu Krivičnog zakonika DNR, za ovo delo predviđena je smrtna kazna.

Aslin je takođe priznao da je kriv po članu „Obučavanje u cilju vršenja terorističke aktivnosti“.

Istraga je utvrdila da su strani plaćenici uz naknadu učestvovali u oružanoj agresiji Ukrajine usmerenoj na nasilno preuzimanje vlasti u DNR.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-pukovnik Igor Konašenkov, saopštio je da „plaćenici koji se nalaze u Ukrajini nisu borci i da je najbolje što ih očekuje – duga zatvorska kazna“. Kako je istakao, strani plaćenici nemaju status boraca prema međunarodnom humanitarnom pravu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike