Pronađena crna kutija Boinga 737!

23.03.2022

09:57

0

Letelica kompanije Boing 737-800 prošla je inspekciju pre poletanja

Pronađena crna kutija Boinga 737!
kina avion boing - Copyright Flight Radar 24/TwitterPrintscreen

Spasioci su pronašli crnu kutiju Boinga 737-800 koji se se u ponedeljak srušio na jugu Kine.

Podsećamo, avion je poleteo sa aerodromu u Kunmingu u 13.11 i krajnja destinacija je trebalo da bude Guangdžo u 15.05. Kako navodi kineska agencija Sinhua, pre poletanja, Boing 737-800 prošao inspekciju i da je bio u ispravnom stanju, kao i da su zdravlje i iskustvo pilota ispunili sve uslove.

Sajtovi za praćenje letova izveštavaju da je avion bio u vazduhu nešto više od sat vremena i da se približavao svom odredištu kada je pao u Vužou, šumovito i brdovito područje sklono promenama vremena, posebno u ovo vreme kada Kina ulazi u sezonu poplava. U avionu je bilo 123 putnika i devet članova posade i nema preživelih.

Uprkos tome što je bilo oblačno, prijavljeno je da je vidljivost bila dobra u vreme nesreće. Ipak, ono što je začudilo istražitelje jeste da je avion u roku od tri minuta ponirao sa nekoliko hiljada metara i pao pod vertikalnim uglom.

Prema podacima sajta FlightRadar24, avion je kružio na 8.870 metara, ali dva minuta i 15 sekundi kasnije lociran je na 2.766 metara. Poslednji izvori informacija o letu pokazuju da su podaci prestali da stižu u 14.22 po lokalnom vremenu, na visini od 982 metra.

Letelica kompanije Boing 737-800 bila je stara sedam godina. U pitanju je model koji je lansiran pre linije 737-MAX, koji su bili involvirani u teške nesreće u Indoneziji 2018. i Etiopiji 2019. godine. Nakon te dve nesreće Kina je zabranila upotrebu 737-MAX.

Inače, vazdušna bezbednost i standardi vazduhoplovstva u Kini su se znatno poboljšali u poslednje dve decenije nakon niza nesreća devedesetih. Poslednja velika nesreća dogodila se u avgustu 2012. kada se avion na letu iz Harbina srušio u severoistočnom Jičunu usled magle, pri čemu su poginule 42 osobe.

Kineski predsednik Si Đinping naredio hitnu istragu povodom pada putničkog aviona kompanije China Eastern Airlines. Kako prenosi CCTV, Si je u svom zahtevu izrazio šok povodom tragedije na letu MU5735, te naredio hitno reagovanje u vanrednim situacijama i sveobuhvatne napore u istrazi kako bi se što pre identifikovao uzrok nesreće i ojačala bezbednosna revizija sektora civilnog vazduhoplovstva.

Premijer Kine Li Kećijang takođe je pozvao da se pruže podrška i pomoć porodicama žrtava, ali i da se blagovremeno objavljuju tačne informacije i sprovede ozbiljna istraga o uzroku tragedije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike