Kao da je pao sa neba: Stručnjaci objašnjavaju zašto je pad kineskog aviona veoma neobičan (VIDEO)

22.03.2022

10:42

0

Iznenada je "boing 737-800" počeo naglo da pada pravo ka zemlji

Kao da je pao sa neba: Stručnjaci objašnjavaju zašto je pad kineskog aviona veoma neobičan (VIDEO)
kina-boing - Copyright Profimedia

Nakon pada aviona kineske kompanije "Čajna istern erlajns" u kojem su bile 132 osobe nisu pronađeni preživeli, a potraga je nastavljena i danas.

U izveštaju se navodi da među ostacima aviona koji su pronađeni na mestu pada do sada nije pronađen nijedan putnik.

Agencija Sinhua je javila da je avion stvorio veliku rupu u planinskom predelu gde se srušio.

Za crnom kutijom će se tragati i dronovima.

Profimedia
 

Avion je naglo počeo da pada i počeo da gubi visinu - izgubio je više od 6 km za nešto više od 1 minuta, a zatim, nakon što je malo povratio visinu, ponovo je počeo naglo da pada, tako da je izgledao "kao da je pao sa neba".

Nakon pada, avio-kompanija je odlučila da privremeno ne koristi "boing 737-800".

Kako prenose mediji, vazdušni udesi se obično dešavaju prilikom poletanja ili sletanja, ali ovde je avion bio na normalnoj visini leta, a onda počeo da gubi visinu. Ako se potvrdi smrt svih u avionu, nesreća bi mogla da postane najsmrtonosnija kineska avionska nesreća u poslednjih 30 godina.

Pretpostavlja se da je pad mogao da se dogodi kada se avion spremao za sletanje. 

Nesreća bi mogla da postane novi šok i kriza za Boing i da dovede do nove faze ozbiljne kontrole od strane raznih regulatora.

Profimedia
 

Priče svedoka

Jedan svedok je za kineski medij "Beijing Youth Daily" rekao da je video kako avion pada ispred njega oko dva sata popodne.

- Padao je vertikalno sa neba. Iako je bio veoma daleko, mogao sam da vidim da je to avion. Nije bilo nikakvog dima tokom pada, vatra se pojavila nakon što se srušio u planine... Srce mi je preskakalo. Odmah sam obavestio prijatelje da je ova oblast opasna i da ne dolaze blizu - rekao je svedok Liu.

Jedan od lokalnih meštana je naveo da je video krila i delove aviona, kao i delove odeće kako vise sa drveća.

Profimedia
 

Kako je naveo, nakon što je čuo ogromnu eksploziju, uputio se motorom na mesto nesreće u želji da pomogne u spasavanju.

Na mestu gde se avion srušio, radnici su pronašli spaljena dokumenta, torbe, mobilne telefone i druge lične predmete.

Kako nema naznaka da ima preživelih, kineski mediji su nagovestili da bi se trebalo spremiti na najgore.

Neobičan pad

Majk Danijels, nekadašnji istražitelj nesreća u Federalnoj upravi za avijaciju SAD, rekao je da se ne zna zasigurno koliko podataka će moći da se pronađe na osnovu crne kutije i drugih uređaja.

Profimedia
 

- Sa takvim rušenjem, u tolikoj brzini, snimači će biti oštećeni. Čak iako ih pronađu, ko će moći da očita podatke sa njih, to će biti veliki izazova za kineske istražitelje - naveo je.

Avio-saobraćaj je u Kini poslednje dve decenije bio veoma bezbedan, što je zvaničnike činilo veoma ponosnim, a i putnici su leteli komforno. Avio-kompanija, ali i sam Boing će sada morati javnosti da pruže konkretne odgovore kako je letelica mogla tako naglo da počne da pada.

Stručnaci za avijaciju ističu neobičnu putanju aviona - leteo je stabilno, a onda je počeo da pada veoma brzo. Među mogućim objašnjenjima je i katastrofalni kvar, pa čak i kriminalna aktivnost.

- Zaista upada u oko kojom brzinom je iz horizontalnog leta krenuo u vertikalni pad. U bilo kojoj istrazi nikada ne možete isključiti i namerno obaranje. Sve se dogodilo tako iznenada da se svaki detalj mora proveriti - dodao je Danijels.

Ipak, kako je još rano donositi zaključke, Kineska uprava za avijaciju je upozorila da se ne šire glasine i teorije zavere i pozvali su građane da sačekaju šta će istraga pokazati.

Takođe, negirali su da je kompanija "Čajna istern erlajns" srezala budžet za održavanje aviona. Iz Boinga su poručili da su njihovi tehničari spremni da učestvuju u istrazi.

Podsetimo, Boing je u svojoj floti imao veoma problematični model "boing 737 maks" koji je izbačen jedno vreme iz upotrebe nakon stravičnih nesreća u Indoneziji 2018. i Etiopiji 2019. godine. "Boing 737-800" je sličan model, pa će pritisak na kompaniju biti još veći da objasni zašto dolazi do ozbiljnih kvarova tokom letova, ako je to u pitanju.   

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike