Prestali ste da pušite? Vreme je za oporavak pluća! Ove dve namirnice će vam u tome pomoći, ali postoji jedna caka

12.01.2023

05:25

1

Autor: Z.A.S.

U studiji "John’s Hopkins Bloomberg School of Medicine", iz 2002. godine, uticaj ishrane na funkciju pluća je procenjen na više od 650 odraslih

Prestali ste da pušite? Vreme je za oporavak pluća! Ove dve namirnice će vam u tome pomoći, ali postoji jedna caka
pexels-basil-mk-247040 - Copyright Pexels

Svi znamo koliko je pušenje štetno po zdravlje i svaki lekar će vam preporučiti da se, što pre, oslobodite ove loše navike, ali svako ko je zavisnik od nikotina zna i da to nije baš toliko lako.

Ipak, ukoliko ste uspeli da se otarasite ovog poroka, onda bi trebalo da znate da nije dovoljno samo da prestanete da pušite. Vašim plućima će biti potreban oporavak, a istraživanja su pokazala da bi jedenje paradajza i jabuka moglo da im pomogne u tome.

Naime, kako se pokazalo, odrasli koji jedu dva paradajza i više od tri porcije jabuka dnevno, imaju sporiji pad plućne funkcije u poređenju sa ljudima koji su ovu hranu retko konzumirali.

Ipak, ovo ne važi za jela od paradajza i poslastice koje u sebi sadrže jabuke, jer samo sveže voće i povrće daje efekat, što znači da zaboravite na konzervisanu i prerađenu hranu.

U studiji "John’s Hopkins Bloomberg School of Medicine", iz 2002. godine, uticaj ishrane na funkciju pluća je procenjen na više od 650 odraslih, a zatim su isti testovi ponovljeni na istoj grupi ispitanika deset godina kasnije.

Pexels
 

Učesnici iz Nemačke, Norveške i Velike Britanije popunjavali su upitnike o svojoj ishrani i ukupnom unosu hranljivih materija, kao i prolasku kroz spirometriju - proceduru kojom se meri kapacitet pluća da uzima kiseonik.

Uzeti su u obzir uzrast, visina, pol, indeks telesne mase, socio-ekonomski status i fizička aktivnost ispitanika.

Pixabay
 

Rezultati, koji su objavljeni u "European Respiratory Journal", pokazali su da je veza između ishrane i funkcije pluća još veća kod bivših pušača.

Utvrđeno je da hranljive materije koje se nalaze u paradajzu i voću, posebno u jabukama, pomažu u popravljanju oštećenja pluća uzrokovanih pušenjem.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike