Sede dlake ne znače da ste ostarili, ali bi mogle da znače da imate jedan od ova tri problema

19.10.2022

10:13

0

Autor: Z.A.S.

Retko ko će sede dočekati s osmehom

Sede dlake ne znače da ste ostarili, ali bi mogle da znače da imate jedan od ova tri problema
gray-hair-gd3b95debe_1280 - Copyright Pexels

Ko god je ugledao sedu dlaku u godinama u kojima seda dlaka ne bi trebalo da se nađe na glavi, odnosno u kosi, sigurno se, u najmanju ruku, izbezumio.

Retko ko će sede dlake dočekati s osmehom, ali moramo odmah da vam kažemo, da od nerviranja i pravljenja drame, pored toga što nećete imati ništa, nećete ni pomoći da se ona ukloni.

Opustite se i uživajte, ako primećujete da je kosa počela da vam sedi, ne možete ništa da učinite da to sprečite.

Naučnici su otkrili da nije u pitanju starenje, već previše stresa.

Ćelije zadužene za proizvodnju pigmenta koji daje boju našoj kosi nestaju kada je telo previše izloženo delovanju kortizola, hormona stresa, zaključili su naučnici.

- Prvo što treba da znate jeste da kosa sedi zbog nedostatka melanina, pigmenta u folikulima dlake - objašnjava profesor dermatologije Geri Goldenberg.

Profimedia
 

Folikuli još uvek imaju normalan broj melanocita, ćelija koje čine pigment, ali ove ćelije vremenom prestaju da rade, pa se kosa pretvara u sivu ili belu.

- Genetika igra značajnu ulogu. Ako su vaši roditelji rano osedeli, verovatno ćete i vi, i tu ništa ne može da se uradi - kaže dermatolog Džošua Zajhner.

Ali, moguće je i da vaša kosa beli iz sledeća tri razloga.

Profimedia
 

Pušenje

- Ovo može da bude povezano sa deficitom nutrijenata koje stvara nikotin, ili druge loše životne navike. Takođe, moguće je da slobodni radikali koji se zbog pušenja razmnožavaju, oštećuju folikule dlake i uzrokuju preranu pojavu sedih - otkriva Goldenberg i savetuje prestanak pušenja kao najbolju terapiju.

Nedostatak vitamina B12

- Deficit vitamina B12 povezan je sa ranom pojavom sedih - ističe Goldenberg. Stručnjaci nisu sigurni zbog čega je to tako, ali je veza već dokazana. Ali, pre nego što navalite na suplemente, proverite nivo vitamina B12 kroz laboratorijsku analizu.

Pexels
 

Stres

Česta izloženost stresu čini da kosa rano osedi, smatraju naučnici

- Iako nema direktne veze, stres povećava nivo koritzola, koji povećava broj slobodnih radikala, i oštećuje folikule i ćelije koje stvaraju pigment u vlasima - kaže dermatolog Goldenberg.

Goldenberg dalje tvrdi da kosa koja je jednom osedela više nikada ne može da vrati prirodnu boju, uprkos različitim receptima koji se dele na internetu, ali savetuje da preduzmete sve korake kako vam cela kosa ne bi ubrzo postala bela. Ako nije u pitanju genetika - rešenje, osim farbanja, ne postoji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike