Simbolika lastavice: Šta znači ako vam ove ptice selice sviju gnezdo u blizini kuće

16.04.2024

20:07

1

Autor: V. I.

Naiđete li na njihovo gnezdo, nikako ih ne uznemiravajte

Simbolika lastavice: Šta znači ako vam ove ptice selice sviju gnezdo u blizini kuće
Copyright Profimedia

Lastavica je ptica koja simbolizuje dolazak proleća i smatra se znakom sreće, napretka, bogatstva.i blagostanja. Ne samo u ruralnim područjima, već i u gradu posebno se ceni njena pojava, jer se veruje da njen dolazak označava kraj zime, što je bilo od izuzetne važnosti u vremenima kada su zimske zalihe bile ograničene. U slučaju da lastavica napravi gnezdo pored kuće, a treba da se radi prolećno osveženje fasade i krečenje, gnezdo lastavica se nikako ne dira jer će doneti nesreću i bolest onom ko to uradi.

Simbolika lastavice

Prenosilac dobrih vesti: Lastavica se često povezuje sa dolaskom dobrih vesti ili početkom novog, prosperitetnog perioda. Njena pojava u selu ili na domaćinstvu smatrala se blagoslovom.

Znak sreće i prosperiteta: Verovanje da lastavica donosi sreću proširilo se do te mere da su seljaci sa posebnom pažnjom tretirali njeno gnezdo. Postojalo je verovanje da štetu naneta gnezdu može privući nesreću na domaćinstvo.

Simbol rodnosti i obnove: Lastavica se povezuje i sa rodnosti, a pojava prvih mladunaca u gnezdu se smatrala dobrim znakom za porodicu i domaćinstvo, kao i da će uskoro biti unučića.

Glasnik prirode: Nisko letenje lastavica signalizira kišu, što se objašnjava činjenicom da insekti, kojima se lastavice hrane, tada lete niže.

Zaštitni simbol: U mnogim kulturama, perje lastavice se koristi u narodnim verovanjima za olakšavanje poroda i zaštitu, često se spaljuje u ritualne svrhe.

Inspiracija u umetnosti i kulturi: Lastavica je česta tema u slikarstvu, posebno u istočnjačkim tradicijama poput Kine i Japana, gde simbolizuje lojalnost i ljubav.

Zaštita i očuvanje: Danas, s obzirom na drastičan pad broja lastavica, one su zakonom zaštićene u mnogim zemljama. Njihova zaštita je ključna za očuvanje ekološke ravnoteže.

Narodna verovanja

U narodnim verovanjima, lastavica ima posebno mesto. Smatra se da ona donosi unučad u porodici, te se novorođenče često naziva "lašče", što je izvedenica od lasta. Postoji i običaj blagosiljanja dece u prisustvu lastavice, simbolično povezujući njihov rast i razvoj sa srećom i zdravljem koje lastavica donosi.

Kroz svoje prisustvo i ponašanje, lastavica je postala sinonim za obnovu, vitalnost i neprekidnu povezanost sa prirodnim ciklusima, što joj daje posebno mesto u srpskoj kulturi i tradiciji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike