Koristite plin za kuvanje? Evo šta on radi vašem zdravlju i zdravlju ukućana

07.02.2023

19:02

0

Autor: K. O.

Posebno su osetljiva deca ali i stariji ljudi

Koristite plin za kuvanje? Evo šta on radi vašem zdravlju i zdravlju ukućana
Copyright Unsplash

Mnoga domaćinstva u Srbiji, ali i širom sveta za kuvanje koriste plin. Možda do sada niste razmišljali o tome, ali ste sigurno nekad udahnuli plinska isparenja tokom korišćenja. A kako kažu nova istraživanja, kuvanje na gas loše utiče na zdravlje čoveka. 

Rezultati su pokazali da plinska kuvala proizvode azotov dioksid i sitne čestice, to jest, opasne toksine koji su sastavni deo gasova koje ispuštaju vozila. A takve materije mogu iziritirati pluća i dospeti u krvotok, te tako povećati rizik od razvoja bolesti srca, raka, pa čak i Alchajmerove bolesti.

Loše za sve, a posebno za decu i starije ljude

Nedavno je urađena studija čiji su rezultati pokazali da plinske peći uzrokuju nagli porast zagađujućih materija u vazduhu unutar zatvorenog prostora i da one mogu biti mnogo veće od nivoa zagađujućih čestica koje lebde naokolo u nekoj od prometnih gradskih ulica.

Za potrebe istraživanja deca su išla u školu s rančevima opremljenim monitorima koji su evidentirali zagađenje vazduha, prenosi časopis New Scientist.

Unsplash
 

 - Mnoga deca su zapravo bila izložena većem zagađenju kod kuće u večernjim satima, dok je jedan od roditelja pripremao obrok na plinskom kuvalu, nego zagađenju vazduha na putu do škole -  objasnio je profesor Frenk Keli s londonskog Imperijal koledža.

Svaki osmi slučaj astme je zbog izlaganja plinskim kuvalima

Sprovedeno je još jedno istraživanje koje je dokazalo da je svaki osmi slučaj astme koja se razvije u detinjstvu u SAD zapravo posledica izlaganja plinskim kuvalima u zatvorenim prostorima.

Plinski šporeti "glavni su izvor zagađenja vazduha u zatvorenim prostorima" - saglasan je i profesor Keli, te dodaje da je boravak u prostoriji s plinskim kuvalom najverovatniji uzročnik astme ili ostalih zdravstvenih stanja kod osetljive dece.

Unsplash
 

 - Ukoliko dete s astmom živi u domaćinstvu s plinskim kuvalom, verovatno će pokazivati više simptoma bolesti nego u slučaju da u kući postoji električna alternativa - kaže.

A problem je izraženiji u manjim domovima bez odgovarajuće ventilacije.

Sigurni smo da ćete posle ovih istraživanja razmotriti korišćenje plina u vašem domaćinstvu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike