London ima najzakrčeniji saobraćaj na svetu, a evo kakva je situacija kod nas u regionu

19.01.2023

18:57

0

Autor: K. O.

Da li ste se ikada zapitali koliko sati života izgubite u saobraćajnoj gužvi. Evo spiska po gradovima

London ima najzakrčeniji saobraćaj na svetu, a evo kakva je situacija kod nas u regionu
Ilustracija - Copyright Pixabay

Stiglo je istraživanje saobraćaja za godinu koju smo upravo ostavili za nama. Sudeći prema rezultatima, lagano se vraćamo na pretpandemijske rezultate, uprkos tome što je kriza u celom svetu.

Sveobuhvatno istraživanje INRIX-a za 2022. godinu  "Global Traffic Scorecard" razmatralo je saobraćaj u 50 zemalja i u preko 1.000 gradova, a zbog aktuelne situacije ove godine je iz istraživanja izuzeta Rusija, pa samim tim i njen glavni grad Moskva koji je svojevremeno imao najlošiji promet u Evropi.

Neslavni pobednik je London

Ni ove godine nije svrgnut sa trona, pa London ima najlošiji rezultat, i to ne samo u Evropi već u celom svetu. On je grad s najzagušenijim saobraćajem, a prosečan vozač izgubiće u Londonu čak 156 sati godišnje. Neznatno lošiji, s tek jednim satom manje je Čikago, a beleži drastičan rast gužvi.

Do trećeg mesta probio se Pariz s prosečno izgubljenih 138 sati, ali i kao jedini grad među najprometnijima koji beleži pad saobraćaja. Jedini evropski grad koji još ulazi u top 10 najgorih je Palermo sa 121 satom izgubljenim u saobraćaju.

Printscreen/Inrix.com
 

Kakva je situacija u komšiluku?

S obzirom na to da Srbija i njeni gradovi nisu uzeti u razmatranje, kao ni Sarajevo u Bosni i Hercegovini, osvrnućemo se na ostatak regiona.

Zagreb beleži bolje rezultate nego 2021. godine, a Zagrepčani su u saobraćaju gubili oko 48 sati, što ih dovodi na 105. mesto ove liste, između Liverpula i Ankare.

Dok je Ljubljana značajno bolja, pozicionirala se na 269. mestu sa 32 sata izgubljena u gužvama. Budimpešta se našla na visokom 23 mesto sa čak 86 sati, dok je Beč sa 37 sati na 157. mestu.

Profimedia
 

Inače, britanski vozači godišnje prosečno izgube 80 sati u gužvama, dok je u Nemačkoj taj broj dvostruko manji.

Troškovi samo rastu

Skok cena goriva, kao i svega ostalog, i te kako se osetio u celom svetu. Samim tim raste i cena saobraćajnih gužvi. Tako je prosečan Amerikanac prošle godine potrošio 869 dolara, dok je godinu ranije taj iznos bio osetno manji – 564 dolara.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike