Više štete nego koristi: Razmislite dvaput pre nego što upotrebite ljuske jajeta kao đubrivo

26.04.2024

17:17

0

Autor: V. I.

A i kada ih koristite, verovatno to ne radite na pravi način koji će koristiti biljkama

Više štete nego koristi: Razmislite dvaput pre nego što upotrebite ljuske jajeta kao đubrivo
Copyright Freepik

Privilegija da se divite veličanstvenoj, bujnoj bašti zahteva ogroman trud i ljubav. Morate imati pravo mesto za sadnju, pogoditi zalivanje i biti u pravu kada je u pitanju đubrenje. Ali ponekad možemo postati previše revnosni u želji za zelenim lišćem i prekrasnim cvetovima, što na kraju čini našim biljkama više štete nego koristi.

Iz neznanja se opterećuje zemlja

Studija Državnog univerziteta Oregon iz 2020. pokazala je da je nekoliko urbanih bašta vremenom postalo previše obogaćeno. Umesto da održavaju organski sadržaj u svom zemljištu od tri do pet odsto, kućni baštovani ga preopterećuju đubrivom i kompostom, što dovodi do toga da koncentracija organskih materija prelazi 13 odsto. Kako se ispostavilo, zemljište ne može da zadrži ove višak hranljivih materija, otpuštajući ih kišom ili navodnjavanjem. A takvo oticanje, nažalost, postaje propast postojanja vodenog eko-sistema.

Ali čak i da hranljive materije ne predstavljaju opasnost po životnu sredinu, i dalje mogu biti štetne po zdravlje biljaka. Na primer, podsticanje vaših biljaka da se hrane đubrivima čiji elementi ne nedostaju supstratu, kao što je uglavnom slučaj s ljuskom jajeta, mogle bi ometati biljke u pristupu drugim korisnim mikronutrijentima. Osim toga, neka đubriva mogu ostati neiskorišćena ako pH zemljišta nije kako treba. Dakle, pre nego što đubrite svoje biljke, uradite test zemljišta i budite oprezni pre upotrebe kućnih đubriva.

Profimedia
 

Ljuske jaja se moraju razgraditi

Akou domaćinstvu često koristite jaja, velike su šanse da imate dosta ljuski koje možete zakopati u svoje tlo. Iako to ima prednosti, nije sve tako idealno. Za početak, vašem tlu možda uopšte ne fali kalcijum, jer većina domaćih zemljišta ima adekvatan kalcijum. Ali čak i da jeste u pravu, malo je verovatno da će vaše biljke imati neke velike koristi. Naime, iako su ljuske prepune kalcijuma (tačnije kalcijum karbonata), sumpora, natrijuma, kalijuma i magnezijuma, koji nedostaju većini drugih prirodnih đubriva, da bi razvile svoja svojstva, moraju se razgraditi.

Kako da ubrzate proces razgradnje

Nažalost, ljusci jajeta je potrebno godinu dana ili više da se razgrade. Jedan od načina da taj roces ubrzate jeste da sameljete ljuske jajeta u prah, a zatim ih nanesete oko biljaka.

Druga opcija je da ih prokuvate i potopite preko noći i prelijte rastvorom kalcijuma.Ali, ako ako vaše biljke koje vole kiselu sredinu, bolje bi bilo da ih poštedite od ovog supstrata, jer ljuske jajeta podižu pH zemlje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike