Recept dana: Propeć je zaboravljena pita sa sirom koja je nekad bila broj jedan u Jugoslaviji, vreme je da se prisetite starih vremena
Svi će je obožavati, pa još danas morate da je isprobate
Činjenica je da naš narod obožava pite i da postoje razne recepture i načini za pravljenjepita raznih vrsta, slanih i slatkih.
Jugoslovenske domaćice su nekada pravile propeć, pitu koja toliko ukusna da ćete je sigurno vratiti na zimski meni vašeg doma.
I da, umesto masti koa se u pitu stavlja po staroj recepturi, možete koristiti bilo koji maslac ili puter, biće jednako dobra.
Sastojci:
- 400 g brašna
- 100 g masti
- 4 jajeta
- 350 g belog sira
- 500 ml mleka
- 200 ml vode
Priprema:
1. Vodu pomešajte sa brašnom i dodajte kašiku masti. Umestite testo i podelite ga na pet delova. Razvucite svaki deo testa na krug veličine tanjira.
2. Istopite mast, pa na prvo testo sipajte dve kašike vrele masti i tako poređajte testo i mast dok ne utrošite četiri testa.
3. Četvrto testo se ne premazuje mašću. Razvucite testo da bude veće od tepsije u kojoj ćete peći. Stavite testo u tepsiju, a ivice neka budu preko nje.
4. Umutite jaja, mleko i sir i pola smese sipajte preko testa. Zatim stavite peto testo i razvucite tako da pokrije ceo fil, pa onda sipajte ostatak fila. Krajeve pite koji vire preko tepsije ubacite unutra. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 °C oko 20 minuta. I služite sa čim vam drago.
Bon appetit!
Bonus video:
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari