Recept dana: Ačak pita - obožavale su da je prave otmene Beograđanke, a recept datira još iz čuvenog Patinog kuvara
Kore od kojih se ova pita pravi, takođe, imaju neobičan naziv - Katmer
Ačak-pita, što u prevodu znači "otvorena pita", ima pomalo egzotično ime, a bila je omiljena u kućama bogatih Beograđana.
Pravi se od kora koje, takođe, imaju zanimljivo ime - Katmer, što u prevodu znači "Karanfil".
Recept se nalazio u čuvenom Patinom kuvaru koji je poslužio kao osnova za Veliki narodni kuvar, koji može da se nađe u većini kuća.
Isprobajte ga i prenesite nam svoje utiske, sigurni smo da ćete uživati.
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 300 ml mlake vode
Za fil:
- 5 kašika masti
- 1 glavica crnog luka
- 4 jajeta
- 200 ml kiselog mleka
- so, biber
- mirođija
Priprema:
Testo napravite tako što ćete u brašno sipati so, a zatim postepeno i vodu. Mesite testo rukama, da osetite teksturu. Zatim napravite jufku koju ćete staviti u foliju, pa u frižider da "miruje" oko pola sata. Dok testo miruje, napravite fil. Luk iseckajte na sitno, pa ga propržite na masti, stavite jednu kašiku, a ostalo sačuvajte za podmazivanje tepsije. Kada se luk ohladi, dodajte mu jaja, a zatim i kiselo mleko, so, biber i naseckanu mirođiju. Sve dobro izmešajte. Tepsiju obilno premažite mašću, a testo razvijte, što tanje možete, na krug prečnika 40 cm i prebacite ga u tepsiju tako da vam ivice vire preko nje. Stavite u sredinu mast, a zatim i fil. Preklopite kore preko fila cigujući ih. Precite oko pola sata na 200 stepeni. Kada se pita bude ispekla, pokrijte je mokrom krpom i ostavite da se prohladi.
BONUS VIDEO:
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari