Recept dana: Torta kraljice Marije – ovu poslasticu punu oraha ona je sama mesila i delila siromašnoj deci za velike praznike
Recept za tortu kraljice Marije bila je dugo čuvana tajna
Kraljica Marija Karađorđević, supruga kralja Aleksandra i majka Petra I, poslednjeg jugoslovenskog kralja, bila je omiljena srpska vladarka.
Kraljicu su cenili zbog neposrednosti u kontaktu sa običnim ljudima koji su mogli da je vide kako šeta u parku oko dvora u skromnoj odeći, baš kao i sve žene tog vremena.
Ona je za decu štićenike Zavoda za siromašnu decu sama pravila tortu i svake godine im delila za velike praznike, a njen recept doskoro je bio dobro čuvana tajna.
Ali ta tajna je sada otkrivena, pa svi možemo da uživamo u ovoj neverovatnoj poslastici punoj divnih oraha.
Sastojci:
Za koru:
- 7 belanaca
- 150 g maslaca
- 1 kesica vanilin šećera
- 70 g brašna
- 150 g mlevenih oraha
- 150 g šećera
Za fil:
- 7 žumanaca
- 150 g šećera u prahu
- 2 kesice vanilin šećera
Za preliv:
- 150 g šećera
- 4 kašike mleka
- 150 mlevenih oraha
- 50 g maslaca
- 100 g seckanih oraha
Priprema:
1. U činiji umutite čvrst sneg od belanaca. Posebno umutite omekšali maslac sa šećerom, postepeno dodajte brašno, orahe i vanilin šećer, pa kada dobijete ujednačenu smesu, lagano dodajte belanca kašiku po kašiku sve vreme muteći.
2. U podmazani okrugli pleh izlijte dobijenu smesu i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Za to vreme žumanca umutite sa vanilin šećerom i šećerom u prahu, pa to prelijte preko pečene kore i vratite da se suši u rerni koju ste smanjili na 100 C oko 15 minuta. Da biste bili sigurni da je dobro pečena zabodite čačakalicu, koju kada izvučete treba da bude čista.
3. Za preliv na umerenoj vatri rastopite šećer i maslac sa mlekom, pa na kraju dodajte mlevene orahe. Smesu prelijte preko pečene torte, a kada se ohladi pospite ravnomerno sa seckanih orasima.
Bon appetit!
Bonus video:
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari