U dva sela zabeležena afrička kuga svinja! Eutanazija svih grla u gazdinstvima gde se potvrdi prisustvo zaraze

26.04.2024

19:47

0

Na zaraženom području sprovodiće se zabrana ulaska i izlaska drugih domaćih životinja na i sa gazdinstva bez odobrenja veterinarskog inspektora

U dva sela zabeležena afrička kuga svinja! Eutanazija svih grla u gazdinstvima gde se potvrdi prisustvo zaraze
Ilustracija - Copyright Profimedia

Čačansko selo Bresnica i kraljevačko selo Tavnik proglašeni su zaraženim područjem od zarazne bolesti afričke kuge svinja, na osnovu rešenja Minsitarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprave za veterinu. 


Ova zarazna bolest potvrđena je u dva gazdinstva na području sela Tavnik.

''Istim rešenjem ugroženim područjem od navedene zarazne bolesti proglašen je prostor koji obuhvata naseljena mesta Obrva, Cvetke, Miločaj, Lađevci, Mrsać i Bapsko Polje (teritorija grada Kraljeva), Bečanj, Mrčajevci i Katrga (teritorija grada Čačka), kao i Bumbarevo Brdo, Žunje i Guncati (teritorija opštine Knić). Kraljevačko lovište 'Ibar' proglašeno je područjem visokog rizika od zarazne bolesti afričke kuge svinja”, kaže Aleksandar Maksimović, koordinator kativnosti na suzbijanju afričke kuge svinja na teritoriji grada Čačka.

Na zaraženom području u cilju sprečavanja širenja bolesti, sprovodiće se, u skladu sa zakonom eutanazija svih grla u gazdinstvima gde se potvrdi prisustvo zaraze, zabrana premeštanja i prevoza svinja, čišćenje, dezinfekcija i po potrebi dezinsekcija (što je pre moguće nakon kontaminacije) vozila i opreme sa kojima su dolazila u dodir zaražena grla.

Takođe je na zaraženom području sprovodiće se zabrana ulaska i izlaska drugih domaćih životinja na i sa gazdinstva bez odobrenja veterinarskog inspektora, prijavljivanje veterinarskom inspektoru, bez odlaganja, svake uginule ili obolele svinje, zabrana organizovanja sajmova, izložbi i drugog okupljanja životinja, prodaja hrane životinjskog porekla ili hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rad stočnih pijaca. 

Maksimović je istakao da se meso zaklanih svinja na gazdinstvu za sopstvene potrebe ne sme koristiti niti otuđivati i mora ostati na gazdinstvu do dobijanja rezultata dijagnostičkog ispitivanja.
24sedam/Ivan Mitić
 

Na ugroženom području sprovode se sledeće mere: popis svih gazdinstava na kojima se drže svinje, obeležavanje i registracija svih neobeleženih svinja, zabrana premeštanja i prevoza svinja, čišćenje, dezinfekcija i po potrebi dezinsekcija, što je pre moguće nakon kontaminacije, vozila i opreme sa kojima su dolazila u dodir zaražena grla, zabrana ulaska i izlaska drugih domaćih životinja na i sa gazdinstva brz odobrenja veterinarskog inspektora, prijavljivanje veterinarskom inspektoru, bez odlaganja, svake uginule ili obolele svinje, zabrana organizovanja sajmova, izložbi i drugog okupljanja životinja. 

Veterinarski inspektor može da odobri klanje svinja na gazdinstvu za sopstvene potrebe u ugroženom području, na zahtev vlasnika/držaoca svinja, u skladu sa posebnim propisom i pod određenim uslovima. 

Zabranjena je i upotreba pomija u ishrani svinja.

Period trajanja mera zabrane i ograničenja na zaraženom i ugroženom području iznosi 40 dana od poslednjeg registrovanog slučaja zaraze afričkom kugom svinja.

Bonus video:


Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike