Ove namirnice nikako nemojte da zamrzavate: Neke gube hranljiva svojstva, a neke, u tom slučaju, postaju rizične po zdravlje

08.02.2022

12:59

1

Led može da im pokvari strukturu

Ove namirnice nikako nemojte da zamrzavate: Neke gube hranljiva svojstva, a neke, u tom slučaju, postaju rizične po zdravlje
Zamrznuta hrana - Copyright Profimedia

Zamrznuta hrana često bude spas onda kada nas mrzi da kuvamo.

Isto važi i za namirnice.

S tim da je važno da znamo kako pravilno da ih zamrznemo ili odmrznemo.

Takođe je važno da znamo i koliko dugo, nakon odmrzavanja, mogu da stoje.

Pogotovo ako smo odmrzli meso.

Međutim, određene namirnice ne treba nikada ni zamrzavati.

Stvar je u tome da im led pokvari strukturu, a da neke izgube hranljiva svojstva, ali i ukus.

Profimedia
 
1. Zdrobljenom voću i povrću nije mesto u zamrzivaču

Izbor namirnica koje mogu da se zamrzavaju je velik, međutim, voće nije među njima. Razlog za to jeste neadekvatan sistem zamrzavanja kakav imamo u zamrzivačima za kućnu upotrebu. Da ne biste rizikovali, bolje kupite fabrički zamrznuto voće i njega držite u zamrzivaču.

Pixabay
 

2. Zamrzavanje mesa koje je već bilo zamrznuto može da predstavlja rizik za zdravlje
Da bi se uklonili svi paraziti na nekim vrstama mesa i ribe, kao što su odresci tune, ono se zamrzava na 48 sati pre nego što stigne u prodavnice. Iako ćete pomisliti da kupujete sveže meso, ponekad to neće biti slučaj pa bi naknadno zamrrzavanje moglo da dovede do smanjenja kvaliteta mesa pa čak i razvoja bakterija.

Profimedia
 

3. Mleko, kiselo mleko i jogurt mogu da se zgrudvaju
Preporuka kaže da mlečne proizvode možemo da zamrznemo na jedan do tri meseca, međutim, neki stručnjac upozoravaju na to da ti proizvodi, nakon što se povrate na sobnu temperaturu, više nisu isti. Razlog za to leži u razdvajanju komponenti mlečnih proizvoda nakon odmrzavanja.

Profimedia
 

4. Mlevena i kafa u zrnu ne bi nikada trebalo da se nađu u zamrzivaču

Kockice leda u napitku sa kafom su pravi užitak, ali mlevenoj ili kafi u zrnu mesto nikako nije u zamrzivaču. Ako zamrznete kafu, na kraju ćete dobiti vlažnu smesu neprijatnog mirisa i lošeg ukusa budući da ona apsorbuje vlagu i mirise iz ostalih proizvoda u zamrzivaču.
Profimedia
 

5. Sveže začinsko bilje nakon zamrzavanja biće neupotrebljivo
Kada smo naučili da se ćelije zamrzavanjem šire, možemo biti sigurni da će to dovesti do propadanja začinskog bilja. Na tački zamrzavanja ćelije biljke zapravo eksplodiraju, stoga ćete pri povratku na sobnu temperaturu dobiti gnjecavu kašu. Malo bolje možda će proći začini poput ruzmarina.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike