Hrana se, osim na visokim, brzo kvari i na preniskim temperaturama: Jedna od bakterija koje mogu da nastanu u frižideru je posebno opasna

07.02.2022

05:29

0

Evo koliko stepeni treba da bude u frižideru

Hrana se, osim na visokim, brzo kvari i na preniskim temperaturama: Jedna od bakterija koje mogu da nastanu u frižideru je posebno opasna
Frižider - Copyright Profimedia

Hranu, kako bi uvek bila sveža, uglavnom držimo u frižideru.

Pored toga, važno je da je držimo na hladnom, kako se ne bi pokvarila.

Međutim, sudeći po rečima nutricionistkinje Lise Ričards, previsoka temperatura u frižideru, baš kao i preniska, nikako nije dobra.

Naime, može da dovede do rasta nekih mikroorganizama i patogena koji kod ljudi izazivaju razne bolesti.

Njen savet je da obratimo pažnju na kojoj temperaturi držimo svoje namirnice, kao i ostatke hrane.

Američka FDA (Agencija za sigurnost hrane i lekova) kaže da je listerija (Listeriosis) jedna od bakterija koje mogu da nastanu u frižideru, a koje se hranom prenose u organizam i uzrokuju jaku infekciju; a patogeni se najlakše razvijaju na temperaturama između 21 i 51°C (odnosno između 70 i 125° F).

Profimedia
 

- Za razliku od većine bakterija, klice listerije mogu da rastu i razmnožavaju se i u frižideru, a niska temperatura za to nije presudna, pa mogu da kontaminiraju frižider i prošire se na drugu hranu van njega - upozoravaju iz FDA.

Ričards dodaje i da bi ostatke hrane, kako bi bili sigurni za konzumaciju, trebalo zagrejati nakon što se izvade iz frižidera i to ne na manjoj temperaturi od 70°C i ne manje od 15 sekundi.

Profimedia
 

Nutricionistkinja i lekari iz FDA napominju da bi, da hrana ostane sveža, temperaturu u frižideru trebalo održavati na ispod 4,4°C i s vremena na vreme proveriti da li je ona zaista onolika koliko piše na displeju frižidera.

A kako bismo bili sigurno da je ono što jedemo sveže, stručnjaci napominju da, osim na temperaturu, pripazimo i na to koliko je nešto stajalo u frižideru, jer je većina ostataka i namirnica koje nisu zatvorene u sigurnu ambalažu u frižideru dobra samo tri-četiri dana.

Profimedia
 

- Jedini izuzetak je prethodno podgrejana hrana; grejanje će joj produžiti vek trajanja za oko tri dana, ali će svaki put narušiti njen kvalitet - rekla je Ričards.

Njen savet je da, takođe, podgrevamo samo onoliko koliko planiramo da pojedemo.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike