Eminentni kuvari otkrivaju kako izgleda kuvati za visoke državnike, ali i u kojoj hrani uživaju svetski lideri

02.02.2022

17:19

0

Članovi ekskluzivnog kluba kuvara Le Club des Chefs des Chefs znaju sve gurmanske tajne svetskih lidera

Eminentni kuvari otkrivaju kako izgleda kuvati za visoke državnike, ali i u kojoj hrani uživaju svetski lideri
profimedia-0222304801 - Copyright Profimedia

O gurmanskim zalogajima predsednika država vekovima diskretno brinu vrhunski majstori kulinarstva. Međutim, danas neki od ovih službenika čiji je simbol toque blanche (kuvarska kapa čija se visina, kažu, meri iskustvom kuvara i količinom nabora) ne brinu samo o dobrobiti svojih šefova, već su i članovi elitnog kluba kuvara Le Club des Chefs des Chefs u okviru kojeg razmenjuju iskustva i promovišu gastronomiju svojih domovina.

Vodeći se idejom da politika deli ljude, dok ih dobra trpeza okuplja, klub je 1977. godine osnovao Žil Bragar, a zanimljivo je da se danas sastanci ove grupe često nazivaju G20 gastronomije.

U probranom društvu nalaze se, među ostalima, ambasador francuske gastronomije Gijom Gomez koji je godinama kuvao francuskim predsednicima u Jelisejskoj palati, prva dama kuhinje u Beloj kući Kristeta Komerford, zatim Kristijan Garsija, kuvar princa Alberta od Monaka, kao i kineski šef Su Long.

Profimedia
 

Slatke muke, neobični zahtevi i teški zadaci

Tanjir gljiva navodno je jednom promenio istoriju Evrope – zbog tog delikatesa na bečkom dvoru car Karlo Šesti izgubio je život, nasledila ga je ćerka Marija Terezija, dok je njena ćerka Marija Antoaneta postala francuska kraljica koja je imala sto ćudi i, prema legendi, tražila da dvorski kuvari za nju stalno pripremaju pire da ne bi od žvakanja dobila bore.

Ove zanimljive pričice možda su samo proizvod dvorskih intriga, ali su slikovit primer odgovornosti i muka kroz koje i danas prolaze kuvari državnika, uprkos tome što se izdaleka čini da je u sjajnim palatama moguće samo trovanje luksuzom.

Kada je nastao elitni klub kuvara, sadašnji šef kuhinje u Jelisejskoj palati Fabris Devinj bio je dečak koji uči da drži viljušku i nož. Za francuski prvi par, Emanuela i Brižit Makron, jela priprema čovek kome je kuvanje u krvi, pošto su njegova baka i mama svojevremeno bile zvezde Mišlenovog vodiča.

Zaštitni znak Devinja su najprestižnija nagrada za gastronomiju i, što je veoma važno u njegovom poslu – diskrecija. Uprkos tome, ipak smo saznali tajnu vitke linije prve dame Francuske i to zahvaljujući nekadašnjem šefu Gijomu Gomezu koji je četvrt veka proveo u kuhinji Jelisejske palate.

Gomez je svojevremeno ispričao kako je supruga francuskog predsednika tražila deset porcija voća i povrća dnevno (umesto uobičajenih pet), da Makronovi često jedu ribu sa roštilja i morske plodove, kao i da je predsednikov omiljeni specijalitet „cordon bleu“.

Prema njegovoj priči, koju su preneli mediji, kuhinja ispod Jelisejske palate je ogromna i ima gotovo 500 kvadrata. Tokom nedeljnog sastanka sa Brižit Makron birao se meni koji je zatim išao u ruke predsednika.

Gomez je kuvao za četiri francuska predsednika i njihove goste, za Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija, Fransoa OlandaEmanuela Makrona. Osim što je za to vreme pripremio hiljade obroka, osmislio stotine menija za prijeme i državne večere, suočavao se sa neobičnim prehrambenim navikama gostiju i nepredviđenim situacijama, poput one da za 24 sata osmisli i sa svojim timom pripremi gozbu za više stotina gostiju.

Mama – najbolji kuvar na svetu

Pošto znamo ponešto o obezbeđenju koje imaju predsednici Sjedinjenih Američkih Država, možemo samo da naslutimo odgovornost Kristete Komerford koja kuva za Džoa i Džil Bajden. Izvršna kuvarica Bele kuće rođena je u Manili, na Filipinima, u SAD je emigrirala kada je imala 23 godine, a kad god je pitaju ko je najbolji kuvar na svetu, ona odgovara – moja mama.

Komerfordova je u sedište američkih predsednika stigla u vreme administracije Bila Klintona, a na sadašnju poziciju imenovana je tokom mandata Džordža Buša Mlađeg, nakon banketa u čast indijskog premijera.

Njenim pristupom poslu bile su zadovoljne i sledeće prve dame: Mišel Obama, Melanija Tramp, kao i aktuelna Džil Bajden. Osim što kuva za prvu porodicu, Kris, kako je često zovu, zadužena je da sa svojim timom kuvara pripremi vrhunske obroke za državne i društvene događaje, a na jednom od njih bilo je, navodno, čak 3000 ljudi.

Na sajtu ekskluzivnog kluba kuvara navodi se, takođe, da je njihov član Mark Flanagan. Reč je o šefu koji verovatno najbolje zna šta se jede u Bakingemskoj palati i šta voli kraljica Elizabeta.

Kineski šef Su Long koji priprema hranu za državne goste u Pekingu (glavni kuvar u Velikoj dvorani naroda), prema navodima iz medija, privržen je zapadnjačkoj kuhinji, ali mu je u srcu velika tradicionalna kineska kuhinja. Kad ne kuva za predsednike država i vlada, on piše knjige i promoviše svoju profesiju.

Šef Su obožava bilje i s tim u vezi zanimljiv je jedan detalj iz njegove veoma duge karijere. Naime, on je svojevremeno imao na raspolaganju samo suve začine neizostavne za pripremanje zapadnjačkih jela. Sveži ruzmarin i timijan video je prvi put u životu 1990. godine, zahvaljujući nemačkom kuvaru koji je u svom prtljagu doneo seme ovih biljaka u Peking.

Makaroni sa jastogom - omiljeno prinčevsko jelo

I najzad, predsednik ovog ekskluzivnog kluba – Kristijan Garsija, veoma je ponosan na to što kuva u vekovima staroj palati kneževine Monako, kao i na to što je upoznao nekadašnjeg vladara ove male mediteranske države, princa Renijea. Osim što priprema jela za goste kneževine, dobrotvorne bankete i balove, Garsija, naravno, kuva za princa Alberta od Monaka i njegovu porodicu.

Profimedia
 

Ovaj šef naveo je jednom prilikom da su omiljeni specijalitet princa Renijea bili makaroni sa jastogom. Voleo je i jaja pripremljena na različite načine, baš kao i sadašnji princ Albert. Godine 2012, povodom godišnjice smrti princeze Grejs koja veoma volela ruže, pripremio je desert sa ukusom ruže koji je nazvan njenim imenom.

Garsija je bio srećan kada je dobio komplimente od političara Nelsona Mandele. Ovaj šef je, takođe, ispričao za medije da je sa članovima kluba kuvara svojevremeno posetio Kremlj i da se veoma iznenadio kada je video da ruska kuhinja funkcioniše drugačije od njegove, pošto je kuvar pripremao hranu za predsednika u posebnoj kuhinji, a ceo proces su posmatrali zvaničnici i predsednikov doktor.

Kao šef kluba kuvara ponosan je i na to što su na dobrotvornoj večeri za mir u Izraelu polovinu kuvara činili Jevreji, a polovinu Palestinci, koji su besprekorno radili zajedno.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: tosamja.media

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike