Vojvodina puni 110 godina! Prvi srpski klub u crveno-belom obeležava veliki jubilej!

06.03.2024

06:53

0

Autor: P.K.

Dugačak put od krojačke radnje do jednog od najvećih klubova srpskog fudbala

Vojvodina puni 110 godina! Prvi srpski klub u crveno-belom obeležava veliki jubilej!
Navijači Vojvodine - Copyright MN Press Wikipedia

Fudbalski klub Vojvodina slavi danas svoj 110. rođendan. Novosadska "stara dama" pozvala je sve svoje navijače, ali i sugrađane, na zajedničku proslavu, koja će biti održana u srcu Srpske Atine – na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta.

Vek i deceniju poslovanja Vojvodina će proslaviti svečanom akademijom, a onda i nastupom Novosadskog big benda.

A pošto je već ovako okrugao i lep rođendan, zašto se ne podsetiti malo njene istorije?

Fudbalski klub Vojvodina osnovali su  6. marta 1914. učenici Velike pravoslavne srpske gimnazije (danas čuvene Jovine gimnazija) i ugledni Novosađani toga vremena.

Sami počeci

Među osnivačima tog dana u štrikerskoj radnji Save Šijakova, u današnjoj Temerinskoj ulici, bili su budući tekstilni industrijalac Milenko Šijakov, budući univerzitetski profesor Vladimir Milićević, budući hemičar Milenko Hinić, budući pravnici Radenko Rakić i Kamenko Ćirić, Gojko Tošić, Đorđe Živanov, Branko Gospođinački, Živojin Bajazet i budući doktor prava Kosta Hadži. Među njima su bili i Milenkov brat, Đorđe Šijakov, i njihov otac, Sava.

Da bi se odmah ojačala, Vojvodina se spojila sa FK Omladinac, pa je novi klub dobio ime Omladinski sport klub Vojvodina. Klub je osnovan u tajnosti, jer je tadašnja austrougarska vlast branila veća organizovana okupljanja, a ime kluba je izabrano da bi asociralo na srpske osnivače kluba.

Vojvodina je svoju prvu utakmicu odigrala iste godine, u Kovilju protiv FK Šajkaš, i pobedila sa 5:0. Prvi međunarodni susret bio je sa timom engleske mornarice. Taj meč odigran je u Novom Sadu 1921. godine i završen je pobedom - 5:2.

Početkom rata, klubu je zabranjen rad, pošto su austrougarske vlasti zatvorile sve srpske organizacije u Novom Sadu i Vojvodini.

Posle rata je nastavljen rad. Tada je iz Praga donet komplet crveno-belih dresova FK Slavija, koji su ostali zaštitni znak Vojvodine do današnjih dana. Klub je leta 1922. godine doneo odluku da crvena i bela boja postanu zvanične boje kluba, čime je Vojvodina postala prvi srpski klub koji je zvanično prihvatio crvenu i belu kao svoje boje.

FK Vojvodina
 

Na grb je dodata i plava zvezda, da bi sadržao sve boje srpske zastave.

"Lale" su, inače, svoje prve utakmice igrale u dresovima svetloplave boje i belim šortsevima.

Godine 1924. klub gradi stadion "Karađorđe", na kojem igra sve do danas, već punih 90 godina, iako se tokom komunističke vladavine nije tako zvao.

Vojvodina je 1977. godine osvojila Srednjoevropski kup, svoj jedini međunarodni trofej, godinu dana pre Partizana.

Uspeh bez presedana

"Voša" je osvojila i dve titule prvaka – 1966. i 1989. godine, što je ogroman uspeh za veliku Jugoslaviju, pogotovo jer su te titule došle nedugo posle velikih problema u kojima se klub nalazio.

Prvu titulu osvojila je "zlatna generacija", predvođena Vujadinom Boškovim i Zdravkom Rajkovim, koja je tada krajnje neočekivano razbila dominaciju "velike četvorke" i postala prvi klub u poratnoj Jugoslaviji koji je osvojio titulu a da nije Zvezda, Partizan, Hajduk ili Dinamo.

Zanimljivo je da su crveno-beli sezonu ranije slavili opstanak u prvoj ligi, ali se sve promenilo za samo 12 meseci.

Na klupi je sedeo Branko Stanković, a pomagao mu je tehnički sekretar Boškov. Osnovu tima su činili Ivica Brzić, Silvester Takač, Stevan Sekereš, Ilija Pantelić, Vasa Pušibrk, Vladimir Savić, Žarko Nikolić i Stevan Nešticki. Te godine redom su padali velikani jugoslovenskog fudbala. Odlučujuća utakmica odigrana je protiv beogradskog Partizana, koji je te godine igrao u finalu Kupa šampiona. U Novom Sadu bilo je 1:0, tako da jei  slavlje u Novom Sadu moglo da počne.

FK Vojvodina
 

Na evropskoj sceni ostali su zabeleženi mečevi protiv madridskog Atletika - Vojvodina je pobedila kod kuće sa 3:1, izgubila u Madridu sa 2:0, a po tadašnjim pravilima igrala se treća utakmica, i posle produžetaka Novosađani su slavili i ostali da zimuju na evropskoj sceni. Usledio je dvomeč sa Seltikom. Pobeda na domaćem terenu od 1:0 nije bila dovoljna za prolaz dalje. Te godine je Seltik osvojio Kup šampiona, a jedini poraz je doživeo od Vojvodine

Vojvodina je tokom sedamdesetih bila blizu titule, predvođena sa klupe legendarnim golgeterom Todorom Veselinovićem. U sezoni '74/75. je završila na drugom mestu, a stariji navijači godinama su pominjali rezultat utakmice poslednjeg kola između Crvene zvezde i Hajduka, posle koga je titula otišla u Split.

Novo čudo

Vojvodina je 1986. igrala u drugoj ligi, ali je u naredne dve godine napravila sjajan posao sa transferima. Do tada sve su to bili nepoznati igrači, Siniša Mihajlović je stigao iz Borova (treća liga), a Slaviša Jokanović iz RFK Novi Sad. U tim su još stigli golman Čedo Maras, zatim Miroslav Tanjga, Ljubomir Vorkapić, Dragan Punišić i veteran Miloš Šestić.

Na klupi je bio Ljupko Petrović. Sezona za pamćenje, ekipa je iznenadila sve protivnike koji su imali, bar na papiru, mnogo jači i skuplji sastav.

Odlučujuća utakmica protiv Crvene zvezde igrana je u Novom Sadu. Beograđane su tada predvodili Šekularac na klupi i Dragan Stojković na terenu, uz Belodedića, Najdoskog, Đurovskog, Šabanaddžovića i druge. "Lale" su pobedile sa 3:1 i titula je ponovo stigla u Novi Sad.

FK Vojvodina
 

U turbulentnim devedesetim godinama prošlog veka ostaće zabeleženo da je Vojvodina igrala finale Intertoto kupa protiv Verdera iz Bremena. Nemci su dobili prvu utakmicu kod kuće sa 1:0, u revanšu je bilo 1:1.

U ranim dvehiljaditim, burnim godinama promena, Vojvodina je tavorila na sredini tabele. Nezadovoljstvo simpatizera i navijača je kulminiralo 2003. kada je na Saboru izabrana nova skupština, čiju su većinu činili navijači. Klub je izbegao gašenje i polako počeo da se konsoliduje.

Sada ima moderan centar "Vujadin Boškov", "Karađorđe" treba da se renovira, a ambicije kluba su podignute i ostale su visoke.

Godine 2014, na stogodišnjicu kluba, konačno je osvojen prvi nacionalni kup, da bi se šest godina kasnije isti uspeh ponovio.

Vojvodina je sada klub koji želi stalno igranje u Evropi i osvajanje trofeja.

Srećan rođendan, "stara damo"!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike