Ovo su najlepše banje u Srbiji

16.06.2022

18:30

0

Autor: M. J.

Naša zemlja obiluje izvorima mineralne vode, kako hladne tako i tople, a lekoviti gas i lekovito blato upotpunjuju banjsko bogatstvo Srbije

Ovo su najlepše banje u Srbiji
banje - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Banje u Srbiji mesta su prelepe prirode i modernih sadržaja, mesta u kojima ćete pronaći potreban mir i čije tople, lekovite vode deluju blagotvorno na sve generacije. Lekovita i značajna, banjska mesta oporaviće vaš ceo organizam i pružiće vam savršen odmor u Srbiji. Preko 1000 izvorišta i na njima preko 50 banja, učinili su banjski turizam u Srbiji, najrazvijenijom turističkom granom. Blagodeti srpskih banja poznate su od davnina. 

24sedam/Goran Sivački
 

Banja Koviljača

Banja se nalazi u zapadnoj Srbiji, na nadmorskoj visini od oko 125m i pripada opštini Loznica. U njenim lepotama uživale su mnoge naše istorijske ličnosti kao što su Vuk Stefanović Karadžić, Dositej Obradović, Jovan Cvijić, Karađorđe Petrović i mnoge druge.

Šta se leči u banji Koviljači

Lečenje i rehabilitacija raznih bolesti i povreda kao što su prelom kostiju, iščašenje zglobova, stanja nakon hirurških ortopedskih zahvata,  razne vrste reumatizma, promene kičmenog stuba, kašnjenja u psihomotornom razvoju dece, cereblarna paraliza, išijas, kožna oboljenja kao i ožiljci.

Pored termalnih izvora i lekovitog blata-peloida, ova banja spada u vazdušne sa izuzetno svežim ,čistim vazduhom i idealnom klimom pored reke Drine. Zbog toga je veliki broj turista poseti tokom letnjih dana.

RINA
 

Ovčar banja

Nalazi se u zapadnoj Srbiji, u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, na samo 18km udaljenosti od grada Čačka.  Nadmorska visina ove banje je 278m i razvila se pored reke Zapadna Morava, a u njenoj blizini su jezera Međuvršje i Parmenac.

Šta se leči u Ovčar banji

Kupanjem i oblogama pomoću mineralne vode se leče razna reumatična oboljenja, kožne bolesti, nervi poremećaji, povrede mišićnih tkiva kao i posledice preloma kostiju. Banja poseduje kupatilo sa homeotermalnom vodom.

Banja sa veoma bogatom okolinom, planinama Ovčar i Kablar, mnogobrojnim manastirima dobro poznate klisure, ali i raznim ugostiteljskim objektima na već pomenutim jezerima. Posebno zanimljiva činjenica je da stranci ovu banju posećuju češće nego ostale u našoj zemlji.

Profimedia
 

Vrnjačka banja

Vrnjačka banja se nalazi u centralnoj Srbiji, pripada Raškom okrugu i okružena je šumovitim obroncima svima poznate planine Goč. Odlikuje je izuzetno povoljna umereno-kontinentalna klima, svež i čist vazduh, kao i mnogobrojni izvori termalne i lekovite vode.

Jedna je od najposećenijih i urbanijih banja u Srbiji, a krase je šarenoliki parkovi, dečja igrališta, mnogobrojni sportski tereni, kao i zatvoreni i otvoreni bazeni.

Šta možete lečiti u Vrnjačkoj Banji?

Hronična zapaljenja creva, dijabetes, bolesti mokraćnih puteva i bešike, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, bolesti žučne kese i žučnih puteva.

Pored lečenja i odmora, ovu banju sve više turista posećuje zbog raznih kulturnih i zabavnih manifestacija  kao što su Književno leto, Pozorišni dani srpskog teatra, Veliki međunarodni vrnjački karneval, Love fest i mnogi drugi

24sedam/Goran Sivački
 

Sokobanja

Naša najposećenija banja koja se nalazi se u Istočnoj Srbiji, tačnije Zaječarskom okrugu, okružena planinama sa svih strana. Obližnja planina Ozren je štiti od vetrova, ima idealnu klimu sa retkim padavinama, svežim noćima i tokom letnjih dana, nadmorsku visinu od 400m. Zbog svega toga spada u vazdušne banje.

Šta se leči u Soko Banji

Razne respiratorne bolesti astmu, bronchitis, kao i lakše oblike povišenog krvnog pritiska, anemiju, išijas, reumatizam, hronične ženske bolesti, fizičke povrede i mnoge druge…

Sama banja, a i njena okolina su bogati kulturnim i istorijskim znamenitostima, mnogobrojnim izletištima i zabavnim turističkim atrakcijama, tako da vam odmor ovde ne može biti jednoličan i dosadan. Nemojte propustiti priliku da posetite planinu Ozren kao i istoimenu pećinu, vodopad Ripaljka, izletište Lepterija i neverovatan Soko-grad. Ono što je posebno zanimljivo svim uzrastima je i Aqua park.

Ribarska banja

Banja, tačnije selo u opštini Kruševac koje pripada Rasinjskom okrugu i nalazi se na nadmorskoj visini od 540m. Mnoge naše istorijske ličnosti su bili gosti ove banje kao što su Ilija Garašanin, Aleksandar Karađorđević, Aleksandar Obrenović i kraljica Natalija. Veruje se da je ime dobila za vreme Kneza Lazara za kog su tadašnji ribari pecali kvalitetnu ribu u njenim bogatim izvorima.

Šta se leči u Ribarskoj banji?

Svi oblici reumatizma, stanja nakon koštanih preloma i operacija na kostima, deformacije kičmenog stuba, posttraumatska i postoperativna stanja, dečja cerebralna paraliza, hemipareze i hemiplegije. Sa druge strane, voda ove banje nikako nije preporučljiva za trudnice, teže srčane bolesnike i osobe koje boluju od tuberkuloze.

Banja ima bogati zabavno-kulturni program, naročito leti kada se održava poznata manifestacija ‘Kulturno leto’. Takođe, odavde možete otići na izlet do Kruševca, Niša ili do obližnjih manastira.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike