Jedna od najvećih svetskih atrakcija: Plaža koja svetli u mraku (VIDEO)

18.04.2024

19:08

0

Autor: K. B.

Čuvena "More zvezda" ili "Svetleća plaža" na ostrvu Vadho na Maldivima nezaobilazna je destinacija za mnoge turiste

Jedna od najvećih svetskih atrakcija: Plaža koja svetli u mraku (VIDEO)
Copyright Profimedia

Ovu destinaciju krase neobični fenomeni primećeni noću - prizor koji stvaraju mikroskopska morska bića izgleda kao da se zvezdano nebo spustilo na zemlju.

Iako su Maldivi daleka destinacija, mnoge privlače njihove plaže i nestvarne boje mora. Turiste posebno privlači neobičan događaj koji se doživljava samo jednom u životu. Konkretno, "svetleća plaža" deluje mnogima kao da su zvezde padalice pronašle svoj put u vodu i mokri pesak duž obale. Za sjajno prostranstvo Indijskog okeana zaslužni su sitni organizmi - planktoni koji emituju svetlost vidljivu u mraku.

 

 

"Kada ljudi kažu da žele da vide 'More zvezda' na Maldivima, zapravo se susreću sa hemijskom reakcijom, za koju su posebno odgovorni planktoni - mikroorganizmi koji ne mogu da kontrolišu svoje kretanje i jednostavno plutaju u vodi", kaže morski biolog Loren Artur. Plaže na ostrvu Vadhu posebno su popularne zbog ovog fenomena, jer su pune bioluminiscentnih mikroorganizama koji podsećaju na zvezde.

Veće šanse da se vidi pod vodom nego na kopnu

Šanse za posmatranje ovog fenomena pojačavaju se od aprila do oktobra, kada struje "teraju" planktone od jugozapada ka severoistoku:

 

 

"Možda ćete videti nestvaran prizor, ali samo ako imate sreće, jer sreća je ključna. Proveren način da ih vidite jeste da uđete u vodu i započnete noćno ronjenje (sa stručnim vodičem). To je jedno od najuzbudljivijih iskustava koje možete doživeti", predlaže biolog, prema izveštaju BBC-a. Svetlucavi prizor jedna je od najcenjenijih atrakcija na Maldivima. Očaravajuće slike ovog fenomena šire se društvenim mrežama, inspirišući avanturističke putnike da ga potraže. Osim na Maldivima, "More zvezda" može se videti i u Australiji, Tajlandu i Jamajci.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike