NATO je bez milosti zasipao bombama ovo srpsko mesto, ali jedan most nije uspeo da sruši (FOTO)

05.09.2021

06:45 >> 08:20

0

Autor: Jovana Vrećo

Stanovnici su tada živeli bez relejnih objekata, veza, komunikacije, maltene potpuno izolovani od ostatka sveta

NATO je bez milosti zasipao bombama ovo srpsko mesto, ali jedan most nije uspeo da sruši (FOTO)
Copyright 24sedam

U samo pet dana te ’95. godine, zbog NATO agresije koja je bez milosti sprovođena, opština Foča pretvorena je u avetinjsko mesto, u kojem su zavladali strah i agonija.

Bez relejnih objekata, veza, komunikacije ostao je tog 5. septembra, pre 26 godina, srpski živalj u ovom mestu, smeštenom na ušću dveju reka – Drine i Ćehotine.

Tada su poginula dva vojnika i jedan civil, ali je tamošnjem narodu ovaj datum ostao urezan u pamćenje.

Printscreen/ Youtube

Napadi sa neba, iz aviona, počeli su bombardovanjem relejnog sistema na Kmuru. Potom je agresor srušio četiri mosta – dva u samom gradu na Drini, jedan na Bistrici, kao i onaj u Osanici, koja je tada pripadala ovoj opštini.

Da prkosi NATO bombama i opstane, uspeo je jedino most na Brodu na Drini, koji je preživeo danonoćno zasipanje. Ipak, snažno je pogođena stambena zgrada koja se nalazila pored mosta. Na sreću, zbog toga što je ranije evakuisano stanovništvo u skloništa, nije bilo žrtava.

Znatnu ulogu tada je odigrao Radio Foča, koji je opravdao ulogu javnog glasila i pružio mogućnost građanima da saznaju šta se dešava.

Tada su gađani i vojni objekti u Ustikolini i Kosovi, položaji Vojske Republike Srpske, relejne stanice na Osanici i drugim mestima.

Strašne posledice, koje se osećaju i dan-danas, pretrpeli su Foča i njen živalj, a ni godinama kasnije posledice bombardovanja nisu mogle da se saniraju.

Južni most slobode na ulazu u Foču obnovljen je 2001. godine.

Južni most slobode, 24sedam

Tek pre tri godine zvanično je otvoren železni most na reci Drini, “9. maj” u naselju Donje Polje, koji je godinama čekao rekonstrukciju.

Most “9 maj”, 24sedam

“Namerna sila”

NATO agresija na Republiku Srpsku pod nazivom “Namerna sila” počela je 30. avgusta 1995. godine.

Na položaje Vojske Republike Srpske NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od čega 708 vođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je 10.000 tona.

Prema odluci Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova koja je donesena u martu ove godine, kao Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj određen je 9. septembar.

U toj akciji zločinci su koristili radioaktivnu municiju sa osiromašenim uranijumom, uz objašnjenje da “ona treba Srbe u Bosni i Hercegovini da dovede za pregovarački sto”.

Odakle je granata ispaljena?

Povod za NATO agresiju bila je eksplozija na sarajevskoj pijaci Markale, 28. avgusta 1995. godine, za koju su optuženi Srbi, iako je u izveštaju nezavisne komisije iz tog perioda navedeno da ne postoje jasni dokazi da su granate došle sa srpskih položaja.

Printscreen/ Youtube

To je kasnije potvrdio i lično Jasuši Akaši, tadašnji izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Balkan.

Tadašnji komandant UNPROFOR-a general Majkl Rouz izjavio je posle tog incidenta da se ne može utvrditi odakle je granata ispaljena.

S druge strane, pukovnik i komandant ruskog mirotvoračkog bataljona u Sarajevu Andrej Demurenko, koji je učestvovao u istrazi, izjavio je da je srpski narod nepravedno optužen samo da bi NATO imao povod za napad.

Pročitajte još:

Bombardovanje Republike Srpske okončano je 14. septembra 1995. godine, kada je postignut dogovor da Vojska Republike Srpske povuče teško oružje iz takozvane Zone bezbednosti, što je i učinjeno tri dana kasnije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike