Postavljanje Egića na čelo Dečjeg sela nije jedini skandal: Pajtić se bogatio na štetu dece ometene u razvoju

16.03.2023

20:01

1

Ono što je na sva usta obećavano i to deci ometenoj u razvoju, ni Pajtić, niti bilo ko iz njegove vlasti nije ostvario

Postavljanje Egića na čelo Dečjeg sela nije jedini skandal: Pajtić se bogatio na štetu dece ometene u razvoju
Copyright Ilustraija/Printscreen/Youtube

Prošlo je već osam dana od kako je jedna 21-godišnja devojka iz Kule prijavila za silovanje nekadašnjeg funkcionera Demokratske stranke i veoma bliskog saradnik Bojana Pajtića, Srđana Egića (42). Ipak, bivši predsednik Demokratske stranke i čovek koji je svojevremeno vedrio i oblačio u Novom Sadu i Vojvodini, Bojan Pajtić, i dalje se nije udostojio da da svoj komentar srpskoj javnosti povodom hapšenja Egića, sa kojim je godinama blisko sarađivao.

Razlog za to je verovatno što bliski odnosi Pajtića i Egića traju više od deceniju. Naime, Egić je baš za vreme režima DS-a, čiji je bio istaknuti član, obavljao vrlo važne funkcije u Novom Sadu.

Arhiva
Bojan Pajtić i Srđan Egić

Upravo je Pajtić, dok je vršio funkciju predsednika Pokrajinske vlade postavio Egića na mesto direktora Dečjeg sela “Dr Milorad Pavlović”. 

Sada kada cela Srbija već danima bruji o tome da je nekadašnji funkcioner Demokratske stranke optužen za silovanje devojke koja je čak 21 godinu mlađa od njega, posebno jezivo zvuči činjenica da je na Pajtićevu inicijativu Egić postavljen na mesto direktora jedne takve ustanove.

Međutim, nije to jedini slučaj gde je Pajtić, dok je bio na funkciji, činio poteze na štetu najmlađih.

- Fond za kapitalna ulaganja, Sekretarijat za urbanizam, ali i pokrajinska vlada na čijem čelu je Bojan Pajtić, pokrenuli su humani projekat, adaptaciju Centra za rehabilitaciju dece sa posebnim pottebama, internatskog tipa u kome će biti moguće organizovati terapije sa životnjimama. Reč je o jednom prelepom dvorcu Heterlend koji ima veliko dvorište -  glasila je najava o velikoj investiciji koju je 2011. godine u ime Bojana Pajtića i bivše pokrajinske vlasti izneo tadašnji pomoćnik predsednika opštine Novi Bečej Tomislav Ratković. 

Međutim, ono što je na sva usta obećavano i to deci ometenoj u razvoju, ni Pajtić, niti bilo ko iz njegove vlasti nije ostvario – obećanja su se pretvorila u jednu mučnu aferu koja se protegla na čitavu deceniju, a na kraju su, nažalost, najviše ispaštala deca kojoj je objekat i bio namenjen, a da ne govoriimo o milionima koji su protraćeni.

Lov u mutnom

Naime, pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja, čiji je predsednik Upravnog odbora bio Bojan Pajtić sklopio je 17. marta 2011. godine sa firmom “Gardi” ugovor o obnovi dvorca “Hertelend”. Obnovljena ustanova trebalo je da služi za smeštaj dece sa posebnim potrebama, a za radove je uzeto više od 150 miliona dinara.

Nikola Novakovic/ATAImages
Bojan Pajtić

Na osnovu ugovora 404-02/2010 RVII-8, početak radova bio je predviđen za 20. maj 2011. godine, dok je započeti objekat trebalo da se završi u roku od 310 kalendarskih dana. Investitor celog projekta trebalo je da bude opština Bečej, a finasijer, kao što je pomenuto, Fond za kapitalna ulaganja, dok je izvođenje radova povereno firmi “Gardi”.

Prva naznaka da se se radi o mutnim rabotama i poslovima, ali i znak za uzbunu bila je veza direktora Fonda za kapitalna ulaganja Momčila Milovića sa pomenutom firmom „Gardi“ od koje je par godina pre projekta „Heterlend“ kupio stan. Drugi je bio nedostatak reakcije nadzornih organa koji nisu obavili svoj deo posla, jer ništa nije urađeno na terenu.

Pajtić se nevešto ograđivao od svega, usledila hapšenja odgovornih

Od 2011. do 2013. godine, lažno je prikazivan obim i količina radova, novac se trošio za lične potrebe i pokrivanje već postojećih dugova koje je “Gardi” d.o.o. imao, a u isto vreme investitor, odnosno opština Novi Bečej nije preduzela mere u vidu raskida ugovora, niti su aktivirana sredstva obezbeđenja. 

Iz tog razloga menice su u trenutku prihvatanja kao sredstva obezbeđenja bile nenaplative. Istovremeno, Pokrajinska vlada je firmi “Gardi” d.o.o. u četiri navrata isplatila ukupno 78,9 miliona dinara. U prvoj tranši u maju 46 miliona dinara, u avgustu dodatnih 11,7 miliona, u oktobru 8,2 miliona i u decembru 13 miliona.

ATAImages/ A.A.
Bojan Pajtić

Pa ipak, Pajtićeva administracija je do 2015. godine sve držala pod tepihom kada na videlo izlaze saznanja da sve bilo dobro promišljemo kako bi se izvukle pare.

Otprilike u to vreme predsednik Pokrajinske vlade Pajtić se šturo oglasio povodom tog slučaja i nevešto pokušao da svali krivicu na SNS.

– Raspitao sam se o čemu je reč i rekli su mi da izvođač radova kasni u obnovi i da oni žele da za ista sredstva za taj posao završe radove, ali da im ne dozvoljavaju predstavnici lokalne samouprave iz SNS.

ATAImages/ A.A.
Bojan Pajtić

Ubrzo je priča prerasla u aferu, da bi se kraju završilo hapšenjima i postupkom pred sudom. Opština Novi Bečej podnela je prijavu protiv izvođača radova zbog nepoštovanja ugovora, a početkom 2015. usledila su hapšenja. Uhapšen je bivši predsednik Opštine Milivoj Vrebalov, direktor izvođača radova, dvoje odgovornih iz tamošnjeg Instituta za bezbednost na radu, zbog sumnje da su zloupotrebama prilikom rekonstrukcije “Heterlenda” pribavili 12,8 miliona dinara imovinske koristi i time oštetili opštinu, a presude za ovu aferu stigle su 2019. godine.

Uigrana Pajtićeva matrica 

Glavna matrica kako se novac građana izvlačio u vreme skoro decenije vođenja Vlade AP Vojvodine pod palicom Bojana Pajtića sve do 2016. godine bio je preko dva fonda – Fonda za razvoj i kapitalna ulaganja i Fonda za subvencionisanje pogona novih tehnologija. U njihovom radu, prema oceni većine stručnjaka, nije bilo nikakve transpartnosti, a poslovi su bili obavijeni velom tajni.

Modus operandi kod afere “Heterlend” isti je kao i kod drugih afera, sa razlikom da su ovde stradali korisnici, odnosno deca koja su ometena u razvoju. Ukratko, dobro uigrana šema se svodila na to da posao dobijaju sumnjive firme bez neophodnih referenci, novac se zatim povlačio iz fondova, postavljala se tabla da su radovi otpočeli, a funkcioneri Demokratske stranke na čelu sa Pajtićem su se slikali i davali izjave. Radova na terenu nije bilo, firma koja je dobila posao izvlačila bi novac, plen se delio između vlasnika i funkcionera DS i na kraju firma je odlazila u stečaj, a poverioci nisu mogli da se naplate kroz stečajni postupak, jer je dug, mnogo veći od imovine privrednog društva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike