Pajtić plaši narod ekološkom katastrofom: Do juče davao šansu rudnicima u Srbiji, danas protivnik Rio Tinta

25.03.2022

12:39

0

Nikome nije jasno kako su od 2004-2012. godine Rio Tinto i nalazišta litijuma i bora razvojna šansa Srbije, a 2021. Srbiji preti ekološka katastrofa od te iste kompanije i od eksploatacije navedenih ruda

Pajtić plaši narod ekološkom katastrofom: Do juče davao šansu rudnicima u Srbiji, danas protivnik Rio Tinta
etreetretrert - Copyright Slika ekrana/Jutjub/KTV Televizija - Zvanični kanal

- Sledeća prevara koju će pokušati oko Rio Tinta je – raspisivanje opštinskog referenduma. Obećaće stotinama porodica ogromne plate u rudniku, kupovaće glasove, ucenjivaće, dovesti batinaše, da bi dobili većinu u Loznici i rekli: narod je ZA Rio Tinto. Vox Populi – Vox Dei. To se ne sme dozvoliti. Rio Tinto neće kontaminirati samo Jadar, već i ceo sliv Drine, samim tim i Save i Dunava. Srbija će biti pretvorena u deponiju i zato referendumsko izjašnjavanje mora biti sprovedeno na nivou cele republike. Jednu opštinu mogu slomiti, celu zemlju – ne - reči su Bojana Pajtića.

Profesor Pajtić se oglasio veoma populistički na temu Rio Tinta na svom Tviter profilu. Ono što je interesantno, Rio Tinto je došao u Srbiju 2004. godine za vreme vlasti Demokratske stranke Srbije, a jedina odluka koja je donesena vezano za bušenje i iskopavanje litijuma je ona iz 2012. godine za vreme vlasti Tadića, Cvetkovića i Pajtića.

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
 

Tada se profesor i ekološki aktivista Pajtić nije oglašavao na temu rudnika u ekološkom aspektu, već je upravo u rudnicima video šansu za Srbiju.

Referendum ustavom zagarantovano pravo

Hajde da dalje analiziramo tvit i misli Bojana Pajtića.

Prevara je Fond za kapitalna ulaganja, Fond za razvoj APV, Pokrajinski fond za subvencionisanje pogona novih tehnologija u APV. U ovim državnim institucijama se dešavala prevara gde su direktno oštećeni građani Srbije. Prevara je Heterlend za koju postoje osuđujuće presude. Prevare su na stotine lažnih pogona i prefarbanih mašina koje su služile samo za predizbornu kampanju i slikanje. Prevara nikako ne može biti izjašnjavanje građana na referendumu. Referendum je ustavom zagrantovano pravo. Referendum je oblik neposredne demokratije gde građani direktno učestvuju u vršenju državne vlasti i donošenju političkih odluka. Struka i narod su ti koji treba da daju poslednju reč, a ne ekološki aktivista Bojan Pajtić i njemu slični diskreditovani političari, koji žele svoj rejting da popravljaju na ekološkim temama ogrnuti pod plaštom zelenih tema.

ATAImages/ A.A.
 

Kako je Pajtić od deteta sveštenog lica, amaterskog glumca, aktiviste Milana Paroškog, nacionaliste, a zatim saradnika autonomaša, člana i funkcinera Demokratske stranke koji je vodio Autonomnu pokrajinu Vojvodinu šesnaest godina postao ekološki aktivista, to nikome nije jasno.

Nikome nije jasno kako su od 2004-2012. godine Rio Tinto i nalazišta litijuma i bora razvojna šansa Srbije, a 2021. Srbiji preti ekološka katastrofa od te iste kompanije i od eksploatacije navedenih ruda.

Jedina katastrofa koja se desila Republici Srbiji je suluda tranziciona politika koja se ogledala u otimanju novca građana i države, zatvaranju radnih mesta i fabrika širom Srbije. Glavni protagonista te politike u severnoj srpskoj pokrajini je upravo bio profesor Pajtić sa svojim saradnicima. Od te najezde skakavaca Srbija se još dugo neće oporaviti. Pored svih dobrih ekonomskih pokazatelja i privrednog rasta, trebaće nam decenije da se vratimo na pravi kolosek. Zaparložena njiva ne može preko noći da daje pun prinos, kao što ni Rim nije sagrađen preko noći.

Pročitajte još...

Bojan Pajtić uporedio protivnike ekoloških protesta sa najgorim ustaškim zločincima

U tvitu profesora i ekološkog aktiviste Pajtića je jedina istina vezana za plate. Da, plate će biti ogromne kako on kaže u svim rudnicima u Srbiji. Plate će takođe rasti u svim privrednim granama. To je istina.

Neka krene od svog dvorišta, pa neka drži slovo ostalim političkim činiocima 

O ucenama i batinašima bolje da ne krećemo. Ucenjena je jedino Demokratska stranka zbog duga koji je otkupio Dragan Đilas, a batinaše nek iskoreni u svojim redovima. Prvo nek krene od dece svojih bivših stranačkih kolega koji sprovode nasilje po ulicama Novog Sada, pa nek onda drži slovo ostalim političkim činiocima. To je elementarna kultura, ako je u redovima opozicije uopšte i ima.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: nsuživo.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike