U toku je sednica Skupštine Srbije: Na dnevnom redu Zakon o lokalnim izborima, opozicija opet o svemu osim o temi (FOTO)

22.04.2024

08:51

0

Sednica je prva u prolećnom zasedanju, pa je počela intoniranjem himne Bože pravde i uz Gardu Vojske Srbije

U toku je sednica Skupštine Srbije: Na dnevnom redu Zakon o lokalnim izborima, opozicija opet o svemu osim o temi (FOTO)
Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

U Skupštini Srbije danas je počela sednica na čijem su dnevnom redu izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima kojima se menjaju rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima.

Sednica je prva u prolećnom zasedanju, pa je počela intoniranjem himne Bože pravde i uz Gardu Vojske Srbije.

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

On je naveo da se dodaje novi član kojim se reguliše koordiniranost provođenja izbora za odbornike Skupštine grada i odbornike Skupštine gradskih opština.

- Često je unosilo konfuziju i nerazumevanje kako i da li postoje u gradovima koje imaju gradske opštine, kao što su Beograd, Niš, Požarevac, dakle, da li na biračkom mestu imamo dva biračka odbora za izbore koje su gradski i opštinski, ili jedan birački odbor i tako dalje. Sada se to reguliše zakonom i treći član reguliše pitanje stupanja na snagu ovog zakona. Kaže se da će stupiti na snagu narednog dana od objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije - rekao je Jovanov.

Iako je današnja sednica sazvana na zahtev opozicije kako bi se izmenio Zakon o lokalnim izborima sa ciljem da se svi lokalni izbori održe drugog juna, poslanici opozicije ni u jednom jedinom momentu ne drže se teme dnevnog reda.

Tako je Miloš Jovanović, koji je među prvima zahtevao spajanje lokalnih izbora drugog juna, te nakon toga iznenada promenio kurs i sada želi da ih bojkotuje, čak petnaest minuta pričao o svemu osim o lokalnim izborima

Predložene izmene predviđaju da se odluka o raspisivanju izbora donosi najranije 150 dana, umesto 120 dana, a najkasnije 45 dana od dana pre isteka mandata odbornika, a da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može proći manje od 30 umesto 45 dana, ni više od 60 dana.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Zakon bi trebalo da se donese po hitnom postupku, a za predstavnika predlagača određen je šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov.

Izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima ušle su u subotu u skupštinsku proceduru sa 184 potpisa narodnih poslanika.

Predlog su podržali poslanici vladajuće koalicije, Zeleno-levi front, Narodni pokret Srbije - Novo lice Srbije, Ekološki ustanak, samostalni poslanici Pokreta slobodnih građana, kao i poslanici SDA Sandžaka i Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija.

Izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima se donose kao rezultat razgovora između vlasti i opozicije sa ciljem da se objedine lokalni i beogradski izbori 2. juna.

Održan kolegijum

Prethodno je u devet sati održan Kolegijum Narodne skupštine na kojem su se poslaničke grupe dogovarale na koji način će se odvijati sednica.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 
 

Na sastanku su bili predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, poslanici vladajuće koalicije Milenko Jovanov (SNS), Ivica Dačić (SPS), kao i predstavnici drugih stranaka većine, a iz opozicije su, između ostalih, bili Radomir Lazović (Zeleno-levi front), Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije), Zoran Lutovac (DS), kao i Marinika Tepić (Stranka pravde i pomirenja).

Podsetimo, predsednica Skupštine Ana Brnabić je sazvala sednicu na predlog 187 poslanika sa samo jednom tačkom dnevnog reda, kako bi taj zakon bio izmenjen da bi se omogućilo da lokalni izbori 2. juna, već raspisani za gradsku vlast Beograda, budu tog dana i u drugim lokalnim samoupravama gde izbori nisu bili 17. decembra 2023. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima


Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike