Koje su najbolje metode lečenja proširenih vena (VIDEO)

29.06.2024

06:00

0

Autor: 24sedam

Procedura je brza, pacijent ide kući odmah nakon operacije, a oporavak je gotovo momentalan“, pojašnjava dr Dragić

Koje su najbolje metode lečenja proširenih vena (VIDEO)
Copyright Profimedia

Problem proširenih vena je jedan od najčešćih zdravstvenih problema u savremenom društvu. Iako se metode lečenja neprestano razvijaju, danas postoji mnogo različitih pristupa koji su često nedovoljno pouzdani, rizični i sa visokim stepenom recidiva.

Iz ovog razloga smo pitali dr Petra Dragića, našeg najpozvanijeg stručnjaka u ovoj oblasti, čije se inovacije koriste širom sveta, da nas upozna sa najzastupljenijim metodama lečenja koje se danas koriste u medicini i da nam za svaku od njih kaže koji je stepen uspešnosti. 

U nastavku nam objašnjava suštinu svake od njih, a podcrtava da se zapravo prava „revolucija“ dogodila tek uvođenjem lasera. Njegovo ogromno iskustvo, sa više od 20.000 obavljenih operacija, kao i titule  „Prvog svetskog ambasadora venske estetike“ 2019. godine u Brazilu i „Najboljeg hirurga za vene“ po izboru stručnog magazina „Vascular Professional“ za 2022/23. godinu, čine ga pravim sagovornikom na ovu temu.

Radiofrekvencijska ablacija

„Reč je o metodi koja se koristi za lečenje proširenih vena primenom toplote. Ova metoda radi po principu zagrevanja venskog tkiva, ali zagreva veliki krug oko vene, pa ne možemo precizno prići samom korenu problema. Radiofrekvencijska ablacija koristi toplinu za zatvaranje proširenih vena, ali zbog šireg raspona zagrevanja (do dva centimetra u širinu), postoji rizik od oštećenja okolnog tkiva. Ova metoda nije toliko selektivna kao laser i ne može precizno ciljati oboleli deo vene“, objašnjava dr. Dragić.

Laserska ablacija

„Laser je vrlo precizan i sa njim možemo tačno da naciljamo oboleli deo vene, bez oštećenja okolnog tkiva. Laserska operacija je minimalno invazivna i koristi lasersku sondu koja se ubacuje kroz tanku iglu u venu. Laser deluje direktno na zidove vene, što omogućava precizno zatvaranje vena bez rizika od oštećenja okolnog tkiva. Procedura je brza, pacijent ide kući odmah nakon operacije, a oporavak je gotovo momentalan“, pojašnjava dr Dragić.

Dr Dragić je razvio naprednu metodu ultrazvučno navođene laserske ablacije koja omogućava vizualizaciju tokom postupka. Laserska ablacija koristi samo svetlo za tretiranje vena, što je čini organskom metodom bez rizika od hemijskih reakcija ili stranih tela.

„Zbog svih ovih prednosti, laser je danas najbolja metoda za lečenje proširenih vena. Ova metoda omogućava praćenje samog procesa ablacije i oslobađanje tačne količine energije koja je potrebna za tretiranje svake vene i to povećava uspešnost operacije na skoro 100 odsto“, zaključuje dr Dragić.

Skleroterapija

„Još jedna metoda koja se koristi za lečenje proširenih vena, ali je manje selektivna i može imati ozbiljne nuspojave. Skleroterapija koristi hemijsko sredstvo koje se ubrizgava u venu. Ovo sredstvo kao tečnost putuje po celom organizmu, što znači da ne tretira samo oboleli deo vene, već i zdravu vensku mrežu. Hemijsko sredstvo može izazvati toksične reakcije i komplikacije kao što su tromboze dubokih vena, jer se ne može kontrolisati njegovo širenje kroz venski sistem. Skleroterapija može uništiti okolnu zdravu vensku mrežu, što nije poželjno. Ova metoda nije selektivna i zbog toga nije naša prva preporuka za lečenje proširenih vena“, kaže dr Dragić.

Lepljenje vena

Lepak je relativno nova metoda lečenja proširenih vena koja uključuje ubrizgavanje lepka u venu.
„Ova metoda je manje invazivna, ali lepak predstavlja strano telo koje može izazvati alergijske reakcije i recidive. Lepak često izaziva alergijske reakcije, što može dodatno komplikovati lečenje. Takođe, lepak ne može precizno doći do korena problema, što znači da se može javiti ponovni rast proširenih vena,“ kaže dr. Dragić.

Promo
 

Ultrazvučno zagrevanje

Ovo je najnovija metoda koja se koristi za lečenje proširenih vena. Ona koristi ultrazvučne talase za zagrevanje venskog tkiva.

„Ultrazvučno zagrevanje se obavlja preko površine kože do dubine vene, ali nije minimalno invazivno i izaziva određeni nivo bolnosti. Zbog potrebe za velikom toplotom, ova metoda nije pogodna za tretiranje jače obolelih vena. Potrebna je tumescentna anestezija, a čak i tada ultrazvučni zrak ne može adekvatno tretirati vene kao što to može laser“, kaže dr. Dragić.

Klasična hirurška operacija (striping ili čupanje)

Ova operacija bila je standardni postupak za lečenje proširenih vena. Zahtevala je opštu anesteziju, što je uključivalo pripreme kardiologa, interniste, pulmologa i anesteziologa.

„Pacijent je dolazio u bolnicu dan pre operacije, a sama operacija uključivala je veliki broj hirurških rezova. Procedura je bila invazivna i bolna, sa dugim periodom oporavka. Pacijent je često morao da ostane u bolnici nekoliko dana nakon operacije, a potpuni oporavak trajao je i do mesec dana. Pored toga, postojala je značajna mogućnost komplikacija zbog opšte anestezije i samih rezova, što je povećavalo rizik od infekcija i drugih postoperativnih problema. Danas ne postoji ni jedan opravdani razlog da se i dalje koristi“, zaključuje dr Dragić.
 

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike