Saveti stručnjaka: Kada je pravo vreme za tretiranje proširenih vena

13.06.2024

06:02

0

Autor: 24sedam

Pucanje kapilara je čest pratilac proširenih vena. Oni nisu lep prizor, pogotovo za žene, jer nose sa sobom i određeni aspekt starosti

Saveti stručnjaka: Kada je pravo vreme za tretiranje proširenih vena
Copyright Privatna arhiva

Proširene vene predstavljaju čest zdravstveni problem koji pogađa veliki broj ljudi, a njihovo lečenje je ključno za prevenciju ozbiljnih komplikacija. Dr Petar Dragić, vodeći stručnjak u oblasti venske hirurgije, objašnjava da proširene vene prolaze kroz dve faze: fazu bez komplikacija i fazu sa komplikacijama. „Najbolje je lečiti vene u fazi bez komplikacija“, savetuje dr Dragić. „Kada uđemo u fazu komplikacija, oporavak nije kompletno moguć kao u prvoj fazi“.

Dakle, u toj prvoj fazi, proširene vene mogu biti vidljive, ali ne izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme. „Veoma je važno započeti lečenje u ovoj fazi“, kaže dr Dragić. „Kada se vene prošire, ali ne izazivaju upale ili trombozu, procedura lečenja je jednostavnija i efikasnija“. Dr Dragić objašnjava da niko ne može tačno odrediti trenutak prelaska iz faze bez komplikacija u fazu sa komplikacijama jer se „to može desiti bukvalno preko noći“.

Kada proširene vene uđu u fazu sa komplikacijama, lečenje postaje kompleksnije. „Najčešće komplikacije su upale vena ili tromboflebitis, što uključuje pojavu upalnog procesa i stvaranje tromba. A inflamacija kože oko obolelog segmenta može trajati dugo i biti veoma bolna“, objašnjava naš priznati hirurg koji je ovenčan svetskom slavom jer se njegova metoda tretiranja proširenih vena danas smatra zlatnim standardom u celom svetu.

Inflamacija može dovesti do ozbiljnih komplikacija

„Koža može da potamni, postane tvrda i izgubi svoje karakteristike. U najtežim slučajevima mogu se stvoriti otvorene rane na nogama koje je teško sanirati samo previjanjem. Međutim, postoji dobra vest, laserskom operacijom moguće je tretirati nogu čak i u fazi sa ranama“, dodaje poznati hirurg.

„Ranije smo čekali da se rana kompletno smiri pre nego što bi pristupili operaciji, ali danas, zahvaljujući laserskoj tehnologiji, možemo rešiti problem proširenih vena bez čekanja. Prvo je potrebno ukloniti problem sa proširenim venama, a zatim će rana sama od sebe da zaraste“, objašnjava  i dodaje da pored zdravstvenih komplikacija, proširene vene mogu izazvati i estetske probleme.

„Pucanje kapilara je čest pratilac proširenih vena. Oni nisu lep prizor, pogotovo za žene, jer nose sa sobom i određeni aspekt starosti“.

Mlade žene sa proširenim venama i ispucalim kapilarima često izgledaju starije nego što jesu, što može negativno uticati na njihovo samopouzdanje.

„Svako jutro se buditi s takvim problemom može biti i veliki mentalni teret“, naglašava dr. Dragić.

Genetska predispozicija igra ključnu ulogu u razvoju proširenih vena. „Pacijenti često znaju da neko u njihovoj porodici već boluje od proširenih vena. Obično su to oba ili jedan od roditelja, a kada su oba roditelja pogođena, proširene vene su češća pojava u sledećoj generaciji“.

Prepoznavanje simptoma proširenih vena je relativno jednostavno. Te vene dobijaju kugličasti izgled i stvaraju se mali varikoziteti ili čvorići na površini kože koji postaju sve izraženiji s godinama. A samu dijagnozu proširenih vena nije teško postaviti.

Poenta je da se čim se primete simptomi, pacijent obrati lekaru.

Privatna arhiva
 

„Treba započeti lečenje dok je problem još uvek kozmetički“, kaže dr. Dragić. „Ako zakasnimo, ulazimo u fazu komplikacija“.

Dr Dragić naglašava važnost pravovremenog lečenja kako bi se izbegle komplikacije. „Lečenje u fazi bez komplikacija omogućava potpuni oporavak i vraćanje nogu u normalno stanje“, kaže on. „Laserska ablacija vena je jedna od najefikasnijih metoda i smatra se zlatnim standardom u tretiranju proširenih vena“. Ova tehnologija omogućava minimalno invazivno i efikasno lečenje koje vraća noge u normalno stanje, bez rizika od komplikacija i ožiljaka“.

Upravo je dr Dragić promenio pristup lečenju proširenih vena, što mu je, osim zahvalnosti više od 20.000 pacijenata i statusa inovatora u oblasti venske hirurgije, donelo titulu „Prvog svetskog ambasadora venske estetike“ 2019. godine u Brazilu i „Najboljeg hirurga za vene“ po izboru stručnog magazina „Vascular Professional“ za 2022/23. godinu. Sa više od 20.000 obavljenih operacija, on je i svetski rekorder po broju sprovedenih intervencija, pojedinačno i u kontinuitetu. Njegove klinike u Novom Sadu, Beogradu i Banja Luci postale su centri u kojima obučava lekare sa svih kontinenata da koriste njegovu tehniku. Do sada ih je edukovao na stotine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike