Kako mogu da znam da li moje vene zahtevaju operaciju laserom?

27.06.2024

06:00

0

Proširene vene, naročito one u ranoj fazi, često se tretiraju konzervativnim metodama kao što su kompresivne čarape

Kako mogu da znam da li moje vene zahtevaju operaciju laserom?
Copyright Promo

Proširene vene su čest problem, a mnogi su svesni da u njihovoj porodici postoji istorija ovog stanja. Ako imate roditelje ili bliske rođake koji su se suočavali sa proširenim venama, veća je verovatnoća da ćete i vi imati ovaj problem. Ali kako prepoznati trenutak kada vaše vene zahtevaju operaciju laserom?

Proširene vene se lako prepoznaju. Vene dobijaju kugličasti izgled i stvaraju se mali varikoziteti ili čvorići na površini kože. Ovi znaci postaju sve izraženiji s godinama. "Samu dijagnozu proširenih vena nije teško postaviti", kaže dr Petar Dragić, vodeći stručnjak u oblasti venske hirurgije.

Iza njega je ozbiljno iskustvo koje ga je pozicioniralo na svetskoj mapi. Titulu "Prvog svetskog ambasadora venske estetike" osvojio je 2019. godine u Brazilu, kao i priznanje za "Najboljeg hirurga za vene" po izboru stručnog magazina "Vascular Professional" za 2022/23. godinu. Po broju obavljenih operacija, pojedinačno i u kontinuitetu, on je i svetski rekorder. Do sada je lično operisao više od 20.000 pacijenata, uz minimalan broj recidiva.

Promo
 

I veoma je odlučan u stavu da je ključno da se problem prepozna i tretira na vreme. "Čim primetite ove simptome i osetite problem, obratite se lekaru. Proširene vene prolaze kroz dve faze: onu bez komplikacija i fazu sa komplikacijama. Najbolje je lečiti vene dok su još uvek u fazi bez komplikacija", savetuje dr Dragić. "Danas ne postoji nijedan zdravstveni razlog niti opravdanje da se čeka i odlaže rešavanje problema, jer to može samo dovesti do komplikacija. A sam tretman je bezbolan, brz i ne ostavlja nikakve ožiljke niti posledice. Nema nijednog razloga da se čeka pogoršavanje stanja kada sve može da se reši čim ga uočimo". 

Proširene vene, naročito one u ranoj fazi, često se tretiraju konzervativnim metodama kao što su kompresivne čarape i uvođenjem promena u načinu života. Međutim, ako se stanje pogorša i simptomi postanu izraženiji, izvesno je da će biti potrebne i druge metodologije.

Neki od znakova da vaše vene možda zahtevaju operaciju laserom uključuju:

  • Bol i osećaj težine u nogama, posebno nakon dugog stajanja ili sedenja
  • Oticanje nogu i zglobova
  • Vidljive, izbočene vene koje su tamnoplave ili ljubičaste boje
  • Svrab ili osećaj pečenja oko vena
  • Promene na koži oko proširenih vena, kao što su promene boje ili rane koje sporo zarastaju
  • Prednosti laserske operacije

Ako prepoznajete simptome proširenih vena kod sebe, ne odlažite posetu lekaru. Rano prepoznavanje i tretman mogu sprečiti komplikacije i olakšati oporavak. Laserska operacija vena je efikasna i sigurna metoda koja može pomoći u rešavanju ovog problema i poboljšanju kvaliteta života. "Najvažnije je reagovati na vreme i započeti lečenje dok je problem još uvek u ranoj fazi“, zaključuje dr Dragić.

Tehnologija laserskog tretmana proširenih vena donela je revolucionarne promene u venskoj hirurgiji, ali ključ uspeha leži u veštini i iskustvu lekara. Dr Petar Dragić inovirao je metodu ultrazvučno navođene laserske ablacije (UGLA) koja je danas prepoznata širom sveta. Ova metoda je preciznija i efikasnija, pružajući brojne prednosti u odnosu na druge tretmane. Njena suština je to što kombinuje ultrazvuk i laser. Ultrazvuk, kao svojevrsne "oči", omogućava precizno lociranje problematične vene, dok laser koristi visoku energiju za zatvaranje oštećenih vena bez klasičnih hirurških rezova. "Laser je vrlo precizan i selektivan, može tačno da cilja oboleli deo vene bez oštećenja okolnog tkiva“, objašnjava dr Dragić. "Ova metoda je minimalno invazivna, pacijenti se brzo oporavljaju i mogu se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima gotovo odmah nakon zahvata".

Zahvaljujući upravo metodi našeg stručnjaka, lekari "vide" postupak što im omogućuje pravilno tretiranje svake vene.  Pre ove inovacije, lekari su radili "na slepo", što je često dovodilo do nedovoljne aplikacije energije ili zapinjanja lasera. Danas je koristi više od 60 odsto hirurga širom sveta, a centar za njihovu obuku je upravo na klinikama dr Dragića u Beogradu, Novom Sadu i Banja Luci.

Bonus video: 

https://www.youtube.com/shorts/QtGrdEvd0l8

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike