Koje su posledice netretiranja proširenih vena?

21.06.2024

06:00

0

Niko ne može tačno predvideti kada će se stanje pogoršati i preći u fazu sa komplikacijama. „To se može dogoditi preko noći“, objašnjava dr Petar Dragić

Koje su posledice netretiranja proširenih vena?
Copyright Profimedia

Proširene vene su čest zdravstveni problem koji, ako se ne leči, može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Mada se mahom posmatraju kao čisto kozmetički, odnosno estetski problem, istina je zapravo da je to tek početak jednog ozbiljnog procesa koji će se svakako dodatno razvijati i to – nepovoljno. Proširene vene prolaze kroz dve faze: fazu bez komplikacija i fazu sa komplikacijama. Najbolje je lečiti vene dok su još u fazi bez komplikacija, jer kada pređu u fazu sa komplikacijama, oporavak je mnogo teži i manje uspešan.

U fazi bez komplikacija, proširene vene mogu biti vidljive i možda uzrokuju manje neprijatnosti, ali ne predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem. Međutim, niko ne može tačno predvideti kada će se stanje pogoršati i preći u fazu sa komplikacijama. „To se može dogoditi preko noći“, objašnjava dr Petar Dragić, stručnjak u oblasti venske hirurgije.

Iza njega je ozbiljno iskustvo koje ga je pozicioniralo na svetskoj mapi. Titulu „Prvog svetskog ambasadora venske estetike“ osvojio je 2019. godine u Brazilu, kao i priznanje za „Najboljeg hirurga za vene“ po izboru stručnog magazina „Vascular Professional“ za 2022/23. godinu. Po broju obavljenih operacija, pojedinačno i u kontinuitetu, on je i svetski rekorder po broju sprovedenih intervencija.

Promo
 

 

 

Prema njegovim rečima, kada proširene vene pređu u fazu sa komplikacijama, situacija postaje mnogo ozbiljnija. Najčešće komplikacije uključuju upale vena ili tromboflebitis, koji se manifestuju kao upalni procesi praćeni stvaranjem tromba. Ova inflamacija može zahvatiti celo područje kože oko obolelog segmenta, uzrokujući bol i nelagodnost.

Upale vena i tromboflebitis mogu trajati dugo i biti bolne. U retkim slučajevima, ove komplikacije mogu dovesti do još ozbiljnijih problema. „Koža koja je zahvaćena upalom može značajno da potamni, postane tvrda i izgubi svoje karakteristike“, objašnjava dr Dragić. „Na kraju, može doći i do stvaranja otvorenih rana na nogama koje je teško sanirati samo previjanjem“.

Otvorene rane

Pre je bilo neophodno čekati da se rana potpuno smiri pre nego što bi se pristupilo operaciji. „Danas je moguće tretirati nogu laserom čak i kada je u fazi rana“, ističe dr Dragić. „Prvo je potrebno ukloniti problem sa proširenim venama, a onda će rana sama od sebe zarasti“.

Estetske komplikacije

Promo
 

 

Estetske komplikacije su takođe značajne, posebno za mlade žene. „Pucanje kapilara često prati proširene vene“, kaže dr Dragić. „To može uticati na izgled kože, čineći je starijom“. Mlada žena sa proširenim venama i ispucalim kapilarima može izgledati 20 do 30 godina starije nego što jeste, što može negativno uticati na njeno samopouzdanje i mentalno zdravlje.

Mentalni teret

Svaki dan se buditi sa problemom proširenih vena može biti veliki mentalni teret. „Pogled na noge sa proširenim venama svakog jutra može izazvati stres i nezadovoljstvo, jer se taj utisak ponavlja iz godine u godinu. A žene su svakako osetljivije po pitanju sopstvene estetike“, naglašava dr Dragić. „To je nešto što ne možemo zanemariti“.

Tehnika ultrazvučne laserske ablacije

Na sreću, zahvaljujući naprednoj tehnici ultrazvučne laserske ablacije (UGLA), nema razloga za odlaganje operacije proširenih vena. „Laser je vrlo precizan i selektivan, može tačno da cilja oboleli deo vene bez oštećenja okolnog tkiva“, objašnjava dr Dragić. „Ova metoda je minimalno invazivna, pacijentkinje se brzo oporavljaju i mogu se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima gotovo odmah nakon zahvata“.

Procenat uspešnosti ove metode je gotovo sto odsto, bez komplikacija i ožiljaka. „Operacija se izvodi pod lokalnom anestezijom, veoma kratko, i u potpunosti bezbolno“, kaže naš sagovornik, hirurg koji je zauvek promenio pristup lečenju proširenih vena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike