Air fryer je sve popularniji aparat u kuhinji: Izbegnite česte greške i iskoristite maksimalno njegove mogućnosti

28.06.2024

14:54

0

Autor: V. I.

Vazduh je novo ulje, ali ako znate kako da ga iskoristite

Air fryer je sve popularniji aparat u kuhinji: Izbegnite česte greške i iskoristite maksimalno njegove mogućnosti
Copyright Profimedia

Friteza na vruć vazduh, takozvani air fryer, sjajan je kuhinjski aparat koji može biti izuzetno koristan za razne primene u kuvanju, što objašnjava njihov nagli porast popularnosti. Iako svakako postoje nedostaci kuvanja s fritezom na vruć vazduh, ona jeu i dalje veoma korisna jer s njima možete brzo i lako da napravite moštvo slanih, ali i slatkih obroka.

Profesionalni kuvari možda nisu ljubitelji friteza, ali to ne znači da ih možete koristiti kako god želite i očekivati odlične rezultate. Kao i svaki drugi uređaj, morate biti svesni zamki koje treba izbegavati.

Ključni savet: Okrećite hranu tokom kuvanja

Friteze se reklamiraju na osnovu njihove lakoće upotrebe, tako da je razumljivo misliti da možete jednostavno sve nagomilati unutra i koristiti metodu „uključi i zaboravi“. Iako je njima lakše upravljati nego mnogim alternativama za kuvanje, to ne znači da samo pritisnete dugme i to je to. Pošto se grejni element u fritezi obično nalazi iznad hrane, ako ne pomerate hranu, gornji deo će se više skuvati nego donji deo.

Kako pravilno okretati hranu u fritezi

Srećom, ovo je lako rešiti. Samo zaustavite kuvanje napola da biste okrenuli sastojke i izložite različite delove vazduhu i toploti. Ako imate posla s nečim relativno ujednačenim, poput povrća ili pomfrita, možete protresti korpu. Ako imate veće predmete kao što su riblji fileti ili piletina, koristite kuvarske hvataljke (mašice) da ih preokrenete. Ovi zadaci ne traju dugo, a krajnji rezultati će biti znatno bolji.

Profimedia
 

 

Ostale česte greške s fritezom

Postoji i nekoliko dodatnih grešaka sa fritezom na vruć vazduh koje treba izbegavati.

  • Premalo ili preiviše ulja: Iako bi trebalo koristiti malo ulja za savršeno prženu hranu, koristite manje ulja nego što mislite; previše ulja dovodi do vlažne, masne hrane.
  • Zagrejte je: Uvek prethodno zagrejte fritezu, jer kao i kod rerne, zagrevanje friteze dok pokušavate da kuvate dovodi do neujednačenih i nepredvidivih rezultata.
  • Redovno čistite: Redovno čišćenje friteze je takođe važno, jer zagoreli komadići mogu uticati na ukus budućih obroka i mogu biti kancerogeni.
  • Nejednako kuvanje: Konačno, jedna od najvećih grešaka je prekuvavanje hrane, zato je bitno da s vremena na vreme otvorite fritezu, proverite hranu i nastavite ili prestanete s kuvanjem ako je to potrebno. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike