Ostrvo u obliku leptira je pravi mali raj na zemlji: Savršena destinacija za one koji žele da iskuse autentičnu Grčku

28.06.2024

19:27

0

Autor: V. I.

Astipalea je skriveno blago Egejskog mora koje čeka da ga otkrijete

Ostrvo u obliku leptira je pravi mali raj na zemlji:  Savršena destinacija za one koji žele da iskuse autentičnu Grčku
Copyright Profimedia

Astipalea, često nazivan i "leptir ostrvo" zbog svog jedinstvenog oblika, jedno je od najmanje poznatih i najlepših ostrva Dodekaneza. Smešteno između ostrva Anafi i Kos, nudi autentično grčko iskustvo koje kombinuje bogatu istoriju, prelepe plaže i šarmantna sela. Ukoliko tražite destinaciju koja će vas oduševiti svojom prirodnom lepotom i spokojem, Astipalea je pravo mesto za vas.

 

 

Istorija i kultura

Astipalea ima bogatu istoriju koja se proteže od antičkih vremena. Ostrvo je bilo dom raznih civilizacija, uključujući Minojce, Dorane, Rimljane i Vizantince. Posetite arheološke iskopine i drevne crkve kako biste otkrili deo ovog fascinantnog nasleđa.

Kastro, venecijanska tvrđava iz 13. veka, dominira horizontom glavnog grada, Chore, glavnog grada ostrva, slikoviti lavirint belih kuća, uskih uličica i šarmantnih trgova s koje se pruža spektakularan pogled na more i okolinu te je popularno mesto za posetioce da uživaju u zalasku sunca.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Greece is (@greece.is_)

 

Prirodne lepote

Jedna od glavnih atrakcija Astipalee su njene predivne plaže. Od peščanih plaža kao što su Livadi i Maltezana, do skrivenih uvala koje možete istražiti čamcem, ovde ćete naći savršeno mesto za opuštanje. Posebno izdvajamo plažu Kaminakija, koja je idealna za one koji žele da pobegnu od gužve i uživaju u netaknutoj prirodi. Do nje se dolazi samo brodom ili džipom.  

 

 

Gastronomija

Gastronomska ponuda Astipalee je izuzetno bogata i raznolika. Tradicionalna grčka kuhinja ovde je obogaćena lokalnim specijalitetima kao što su pitaridia (domaća testenina), sirevi sa crvenom paprikom i sveži morski pldovi. Ne propustite priliku da probate med, koji je jedan od najpoznatijih proizvoda ovog ostrva, kao i lokalno vino koje će vas oduševiti svojim jedinstvenim ukusom.

 

 

Aktivnosti i avanture

Astipalea nudi razne aktivnosti za ljubitelje avanture. Planinarenje po slikovitim stazama, ronjenje u kristalno čistim vodama i istraživanje morskih pećina su samo neke od mogućnosti. Ljubitelji prirode mogu posetiti pećinu Drakos. Ovaj skriveni dragul je pravo čudo prirode. Da biste došli do njega, počećete svoje putovanje od očaravajuće Crkve Svetog Tome, ali budite spremni da nema asfaltirane staze, tako da su cipele za planinarenje i voda neophodni saputnici. Dok se krećete do pećine, dočekaće vas čuda prirode. Unutar pećine Drakos naići ćete na zadivljujući spektakl stalagmita, stalaktita, pa čak i spokojnog prirodnog bazena. Ova jedinstvena destinacija je svedočanstvo lepote koja se može naći kada se otisnemo van utabanih puteva.
To je mesto gde se spajaju šapat prošlosti i zagrljaj prirode

 

 

Za one koji traže mirniji odmor, tu su brojne mogućnosti za jogu na plaži ili jednostavno uživanje u prelepim zalascima sunca.

Astipalea je pravo skriveno blago Egejskog mora koje čeka da ga otkrijete. Sa svojom bogatom istorijom, prelepim plažama, ukusnom hranom i raznovrsnim aktivnostima, ovo ostrvo je savršena destinacija za one koji žele da iskuse autentičnu Grčku van utabanih turističkih staza. Posetite Astipaleu i dozvolite da vas očara svojom lepotom i šarmom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike