Kojom tehnikom mogu da se leče i kapilari i koliko su slične metode onima za tretman proširenih vena?

18.06.2024

06:02

0

Autor: 24sedam

Kapilari su vrlo teški i zahtevni za skidanje zato što se nalaze u koži, a ne ispod površine

Kojom tehnikom mogu da se leče i kapilari i koliko su slične metode onima za tretman proširenih vena?
Copyright Privatna arhiva

Tretman kapilara je vrlo interesantan i kompleksan zbog toga što mnogi pacijenti veruju da je kapilare lakše ukloniti sa površine kože nego vene. Međutim, dr Petar Dragić, „Najbolji hirurg za vene“ po izboru stručnog magazina „Vascular Professional“ za 2022/23. godinu, i svetski rekorder po broju obavljenih operacija laserom, objašnjava da je uklanjanje kapilara višestruko teže i zahtevnije od tretmana venskih problema.

„Kapilari su vrlo teški i zahtevni za skidanje zato što se nalaze u koži, a ne ispod površine“, objašnjava dr Dragić. „Morate očistiti kožu od kapilara bez povrede same kože, što je vrlo delikatan zadatak“. Problem kapilara se često naslanja na problem malih vena ili „hranilica“ koje dolaze do kapilara. Tretiranje samo kapilara, kao što se često radi u mnogim ordinacijama, ne daje željene rezultate i može čak pogoršati situaciju.

Pacijenti često odlaze u ordinacije koje nisu specijalizovane za tretman kapilara i pokušavaju različite lasere i injekcije. „Međutim, nakon nekoliko tretmana shvataju da nema značajnih poboljšanja“, kaže dr Dragić. „Za uspešno uklanjanje kapilara potreban vam je visok nivo stručnosti i iskustva u venskoj hirurgiji i laserskim ablacijama“.

Skleroterapija, koja podrazumeva ubrizgavanje hemijskih supstanci, često dovodi do stvaranja trajnih hiperpigmentacija. „U mnogim slučajevima, hiperpigmentacije ostaju ceo život i ne možemo vratiti prvobitni izgled noge. A koža nogu ima jednaku vrednost kao koža lica, i prema njoj se treba odnositi sa istim poštovanjem“, dodaje on. U ordinaciji dr Dragića, tretman kapilara se radi transkutanim laserom. „Ova metoda ne podrazumeva pristup ispod površine kože ili kroz venu, već kroz kožu direktnom aplikacijom transkutanog lasera“, objašnjava dr Dragić. „Koristimo i određenu količinu augmentovane realnosti pomoću sprave koja ima termovizijsku kameru“.

Termovizijska kamera omogućava lekarima da vide i najsitnije „fider“ venice, koje su vrlo nov koncept u medicini. „Ove vene hrane kapilar i vrlo je važno da prvo delujemo na njih, a tek onda na sam kapilar“, kaže dr Dragić. „Obrnuti put je pogrešan“.

Privatna arhiva
 

Za uspešno uklanjanje kapilara potrebni su mnogo strpljenja i velika stručnost. Upravo je dr Dragić promenio pristup lečenju proširenih vena i kapilara, što mu je, osim zahvalnosti više od 20.000 pacijenata i statusa inovatora u oblasti venske hirurgije, donelo i titulu „Prvog svetskog ambasadora venske estetike“ 2019. godine u Brazilu. Sa više od 20.000 obavljenih operacija, on je i svetski rekorder po broju sprovedenih intervencija, pojedinačno i u kontinuitetu. Njegove klinike u Novom Sadu, Beogradu i Banja Luci postale su centri u kojima obučava lekare sa svih kontinenata da koriste njegovu tehniku. Do sada ih je edukovao na stotine.

„Problem kapilara je problem estetike i treba mu pristupiti sa visokim nivoom stručnosti kako ne bismo napravili još veći problem“, ističe dr. Dragić.

Metode za tretman kapilara i proširenih vena imaju neke sličnosti, ali i značajne razlike. „Kod obe metode, preciznost i iskustvo lekara su ključni faktori uspeha“, kaže dr Dragić. „Međutim, dok se proširene vene tretiraju laserom ispod kože, kapilari se tretiraju transkutanim laserom kroz kožu“.

Transkutani laser omogućava direktan tretman kapilara bez oštećenja okolnog tkiva, što je sličan princip kao kod tretmana proširenih vena, gde se koristi laser za selektivno ciljanje obolelih vena. „U oba slučaja, cilj je minimalno invazivno tretiranje sa visokim stepenom preciznosti“, objašnjava dr Dragić i dodaje da uprkos raširenom verovanju da su kapilari laki za uklanjanje, istina je zapravo sasvim suprotna. „Oni su teži za uklanjanje nego proširene vene, ali uz pravilan pristup i korišćenje transkutanog lasera, moguće je postići odlične rezultate“, zaključuje dr Dragić. „Ključ je u preciznoj dijagnostici i tretmanu koji obuhvata ne samo kapilar, već i vene koje ga hrane“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike