Bivši šef Twittera upozorava: Za par godina nećemo znati šta je stvarnost, a šta rezultat veštačke inteligencije

28.06.2024

17:54

0

Autor: V. I.

Džek Dorsi kaže da će biti gotovo nemoguće reći šta je realno, a šta nije

Bivši šef Twittera upozorava: Za par godina nećemo znati šta je stvarnost, a šta rezultat veštačke inteligencije
Copyright Profimedia

S razvojem veštačke inteligencije, svet se suočava s novim izazovima i mogućnostima. Generativna veštačka inteligencija već nam je dala uvid u njen potencijal, ali ono što nas očekuje s opštom veštačkom inteligencijom može biti još zapanjujuće. Pitanje koje se postavlja je da li ćemo biti spremni za taj skok i kako ćemo se nositi s njegovim implikacijama.

Uticaj i rizici veštačke inteligencije

Jedan od ključnih glasova u ovoj debati je Džek Dorsi, suosnivač i bivši šef Twittera, koji veruje da će sadržaj generisan veštačkom inteligencijom dominirati svetom u narednim godinama. Međutim, sa ovom predviđanjem dolaze i ozbiljni izazovi. Deepfake video zapisi, koji već sada predstavljaju problem, postaće još češći i sofisticiraniji, što će otežati razlikovanje između stvarnog i lažnog sadržaja. 

Sadržaj generisan veštačkom inteligencijom

Dorsi upozorava da ulazimo u eru u kojoj neće biti lako razlikovati stvarne slike i video snimke od onih koje su generisane veštačkom inteligencijom. Ovaj problem je već prisutan, ali će se samo pogoršati kako tehnologija napreduje. Ono što je nekada zahtevalo veliko znanje i mnogo rada sada se može postići za nekoliko minuta pomoću alata kao što su OpenAI-jev ChatGPT, Microsoftov Image Creator ili Sora, koja može generisati video-zapise.

"Ne verujte - proverite. Morate to sami iskusiti. I morate naučiti sami. Dolazimo u doba, a to će biti sledećih pet ili 10 godina, u kojem, zbog načina na koji se stvaraju slike i video-zapisi nećete, bukvalno nećete znati šta je stvarno, a što lažno", rekao je on u videu koji kruži društvenim mrežama.

Profimedia
 

 

Izazovi i rešenja

Problem "deepfake“ sadržaja postoji već godinama, a malo je urađeno da se pravilno označi i spreči njegovo širenje. Predlozi kao što su vodeni žigovi i dalje su ograničeni i neefikasni. Dorsi naglašava važnost razvijanja veština kritičkog mišljenja i intuitivne procene kako bismo se bolje snalazili u svetu preplavljenom veštački generisanim sadržajem. 

"Biće gotovo nemoguće reći šta je stvarno, a šta nije. Osećaćete se kao da ste u simulaciji. Jer će sve izgledati kao da je veštački proizvedeno, sve. Veoma je važno da promenite način razmišljanja ili pokušate da promenite način razmišljanja da biste proverili stvari za koje smatrate da su sumnjive, kao i da se oslonite na svoje iskustvo i svoju intuiciju, dodao je Dorsi.

 

Budućnost automatizacije

Dorsi se takođe dotakao pitanja automatizacije zadataka koje tradicionalno obavlja ljudski mozak. On ističe da prekomerna upotreba veštačke inteligencije može smanjiti našu sposobnost da razvijamo osnovne kognitivne veštine. Dok se oslanjamo na tehnologiju za obavljanje svakodnevnih zadataka, rizikujemo da izgubimo veštine koje su ključne za naše mentalno zdravlje i kreativnost.

Kako se svet sve više oslanja na veštačku inteligenciju, važno je da budemo svesni njenih prednosti, ali i potencijalnih opasnosti. Kritičko mišljenje, edukacija i razvijanje intuitivnih veština postaju ključni kako bismo se uspešno nosili sa izazovima koje donosi budućnost generativne i opšte veštačke inteligencije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike