Užasavajuće brazilsko ostrvo ubija svakog ko kroči nepripremljen na njega tako što se ljudima otopi meso

16.09.2023

21:18

0

Iako mu je veličina manja od pola kvadratnog kilometara, na ovom mestu je najveća koncentracija smrtonosnih zmija na planeti

Užasavajuće brazilsko ostrvo ubija svakog ko kroči nepripremljen na njega tako što se ljudima otopi meso
Copyright Profimedia

Od vodopada Iguazu do Nacionalnog parka Lensois Maranhenses, u Brazilu postoje zapanjujuće lepa mesta. Ilja da Keimada Grande, koji se nalazi oko 30 kilometara od obale Sao Paula, izgleda kao još jedno od prelepih egzotičnih mesta sa kristalno čistom vodom, bujnom vegetacijom i lepom plažom, ali samo na prvi pogled.

Svaki Brazilac zna za ovo ostrvo, ali većini nikad ne bi palo na pamet da ode na njega jer je ono dom između 2.000 i 4.000 zlatnih kopljastih zmija (Bothrops insularis), jedne od najsmrtonosnijih vrsta na celom svetu.

Zato je i dobio svoje drugo ime - Ostrvo zmija. Budući da njegova površina veoma mala te iznosi nešto manje od pola kilometra kvadratnih - računica je jasna, tamo ne samo da ćete zasigurno videti zmiju, već ćete sresti na stotine njih, jer ide otprilike po jedna do dve na svaki metar zemlje.

Otrov ovih zmija može da ubije čoveka za manje od sat vremena, a brojne lokalne legende govore o strašnim sudbinama koje su zadesile one koji su zalutali na obale Zmijskog ostrva.

Priča se da se nesrećni ribar nasukao na obalu u potrazi za bananama - da bi tek danima kasnije bio otkriven u svom čamcu, u lokvi krvi, sa ujedima stotina zmija po telu.

Profimedia
 

Od 1909. do 1920. nekoliko ljudi je živelo na ostrvu, kako bi vodili njegov svetionik. Ali prema drugoj lokalnoj priči, poslednji čuvar svetionika, zajedno sa celom porodicom, umro je kada je grupa zmija ušla u njegov dom kroz prozore.

Iako neki tvrde da su zmije na ostrvo postavili pirati u nadi da će zaštititi svoje zlato, u stvarnosti, pre oko 11.000 godina, nivo mora je dovoljno porastao da izoluje ostrvo od kontinentalnog dela Brazila, što je uzrokovalo da zmije koje su živele na njemu evoluiraju drugačije od svoje braće na kopnu.

Pošto na tako malom ostrvu nisu imale plen na zemlji, lovile su ptice selice koje sezonski posećuju ostrvo tokom dugih letova. Često zmije vrebaju svoj plen, grizu i čekaju da otrov obavi svoj posao pre nego što ponovo uđu u trag.

Ali zlatne kopljaste zmije ne mogu da prate ptice koje ujedu – pa su umesto toga razvile neverovatno moćan i efikasan otrov, tri do pet puta jači od bilo koje kopnene zmije – sposoban da ubije većinu plena skoro momentalno.

Profimedia
 

Zbog opasnosti, brazilska vlada strogo kontroliše posete ovom ostrvu. Ugriz ove zmije nosi sedam odsto šanse za smrt, a čak i uz lečenje, žrtve i dalje imaju tri posto šanse da umru. Iako im je veličina samo oko 45 cm, njihov ugriz je toliko razoran da jednostavno istopi meso oko povrede.

Otrov može izazvati otkazivanje bubrega, nekrozu mišićnog tkiva, krvarenje u mozgu i crevno krvarenje.

Zbog potražnje na crnom tržištu naučnika i kolekcionara životinja, krijumčari divljih životinja, poznati kao biopirati, posećuju i ovo ostrvo. Oni hvataju zmije i prodaju ih ilegalnim kanalima - te jedna zlatna zmija može da dostigne cenu od 10.000 do 30.000 dolara.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike