Otkrivena nova vrsta zmije, ime dobila po Harisonu Fordu (FOTO)

16.08.2023

11:05

0

Po američkom glumcu već su nazvani vrsta mrava i pauka

Otkrivena nova vrsta zmije, ime dobila po Harisonu Fordu (FOTO)
Copyright Hannes Albert/dpa via AP

Nova vrsta zmije pronađena u Peruu nazvana je po glumcu Harisonu Fordu, koji je poznati borac za zaštitu životne sredine.

Bledožućkasto-braon zmija sa razbacanim crnim mrljama, koju su istraživači otkrili u planinama Anda u Peruu, nazvana je Tachimenoides harrisonfordi. 

 

 

Ford, koji je potpredsednik neprofitne grupe Conservation International, rekao je da je ovo otkriće podsetnik da još ima toliko toga da se nauči o divljem svetu i da su ljudi jedan mali deo neverovatno ogromne biosfere. 

- Na ovoj planeti sve su sudbine isprepletene, a trenutno je milion vrsta na ivici zaborava. Imamo egzistencijalni mandat da popravimo naš narušen odnos sa prirodom i zaštitimo mesta koja održavaju život - rekao je Ford.

Po američkom glumcu već su nazvani vrsta mrava i pauka.

Godine 1993. nova vrsta je prvi put dobila ime po Fordu - Calponia harrisonfordi, što je kalifornijski pauk, dok je nekoliko godina kasnije po glumcu nazvan mrav Pheidole Harrisonfordi, piše BBC.

Scott Garfitt/Invision/AP
 

 

Za razliku od lika koji tumači, Indijane Džonsa, Ford je više puta rekao da voli zmije, a za novu vrstu je rekao da je s njom „brzo pronašao bliskost".

- Zmija ima oči u kojima se možete udaviti i većinu dana provodi sunčajući se pored bazena prljave vode - verovatno bismo bili prijatelji ranih šezdesetih - rekao je on. 

Tachimenoides harrisonfordi otkrili su istraživača iz Perua i Sjedinjenih Država u peruanskom nacionalnom parku Otiši.

Istraživanje čiji su koautori stručnjaci organizacije Conservation International pokazuje da su gmizavci posebno u opasnosti od izumiranja i da je više od petine svih gmizavaca trenutno ugroženo.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike