Zlatibor dobija još jedno jezero u srcu planine: Podiže se brana na potoku na lokaciji Krst, novi hit za ogroman broj turista!

27.04.2024

16:30

0

Ovo je samo jedan u nizu velikih projekata koji se realizuju na planini Zlatibor

Zlatibor dobija još jedno jezero u srcu planine: Podiže se brana na potoku na lokaciji Krst, novi hit za ogroman broj turista!
Nova atrakcija na Zlatiboru - Copyright Foto: RINA

Nakon jezera na Kraljevom trgu i Ribničkog jezera srcu planine, Zlatibor dobija još jednu vodenu atrkaciju, a u pitanju je planirano podizanje gravitacione betonske brane na živopisoj lokaciji Krst, a sve u cilju stvaranja akumulacije za rekreativne svrhe.

- U pitanju je bezimeni potok koji se uliva u Čestarksi potok na lokaciji Krst. Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog rešenja i projekta za građevinsku dozvolu brane Miladin Pećinar, a vrednost nabavke procenjena je na 8,7 miliona dinara, kažu za RINU u lokalnoj samoupravi.

Tender je raspisan za potencijalne projektante, a oni koji budu izabrani treba da urade Generalni projekat gravitacione betonske brane.

- Ono što je svakako fokus, jeste da u okviru tog Generalnog projekta bude budu predstavljene sve mogućnosti da se na predviđenom vodotoku formira ekološki održiva akumulacija, mogući tipovi evakuacioih objekata, kao i približne dimenzije brane i obim radova. Rok za prijavu na tender je 9. maj, ističu u lokalnoj samoupravi.

Ovo je samo jedan u nizu velikih projekata koji se realizuju na planini Zlatibor, a jedan od najvažnijih svakako je izgradnja još jednog kraka gondole koji će ići od Tornika do Pribojske banje u dužini oko 14 kilometara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike