Sada su i voditelji došli "na tapet" veštačke inteligencije: Nacionalna televizija "dobila novo TV lice", rezultat neverovatan! (VIDEO)

12.04.2023

11:16

0

Ovaj izvanredan trenutak u medijima budi pažnju na to kako se veštačka inteligencija sve više koristi u različitim sferama života, uključujući novinarstvo

Sada su i voditelji došli "na tapet" veštačke inteligencije: Nacionalna televizija "dobila novo TV lice", rezultat neverovatan! (VIDEO)
Copyright Printscreen/Twitter

U medijima širom sveta, tehnološke inovacije često donose promene u načinu na koji konzumiramo vesti. Jedan od najnovijih pionirskih trenutaka je debi veštačke inteligencije (AI) kao voditelja vesti na televiziji u Kuvajtu. 

Ovaj neverovatan korak prema korišćenju AI u novinarstvu postavlja pitanja o uticaju veštačke inteligencije na život generalno.

AI-generisani voditelj vesti se pojavio na kuvajtskoj televiziji kao deo jutarnjeg programa. Ovaj voditelj koristi duboko učenje i napredne algoritme kako bi pročitao vesti na arapskom jeziku, uprkos tome što je potpuno virtuelni entitet, dobio je i svoje ime - Okab.

Ovaj izvanredan trenutak u medijima budi pažnju na to kako se veštačka inteligencija sve više koristi u različitim sferama života, uključujući novinarstvo. 

Okab je samo jedan od brojnih primera kako se AI koristi u medijima širom sveta, a njegov debi u Kuvajtu predstavlja značajan korak napred u integraciji veštačke inteligencije u tradicionalne medijske formate.

 

 

Međutim, ovaj napredak u korišćenju AI u novinarstvu izaziva i mnoga pitanja i zabrinutosti. Kritičari upozoravaju na potencijalne rizike i etičke dileme koje se javljaju sa sve širim korišćenjem veštačke inteligencije u medijima. 

Na primer, neki se pitaju kako će korišćenje AI-generisanih voditelja uticati na zapošljavanje stvarnih novinara i voditelja vesti. Postoji i zabrinutost u vezi sa mogućnošću manipulacije vestima, s obzirom na to da AI može biti programiran da izvodi određene političke ili propagandističke agende.

Takođe, postavlja se pitanje o transparentnosti i odgovornosti u korišćenju AI u novinarstvu. Kako AI voditelj nema stvarnu ličnost ili odgovornost, može biti teško utvrditi ko je zaista odgovoran za informacije koje se iznose ili za eventualne greške ili netačnosti. To može dovesti do smanjenja poverenja javnosti u novinarstvo kao izvor verodostojnih informacija.

S druge strane, zagovornici AI u novinarstvu ističu prednosti kao što su efikasnost, brzina i mogućnost da se obradi velika količina podataka u realnom vremenu. AI-generisani voditelji vesti mogu biti programirani da rade 24/7, bez potrebe za odmorom ili spavanjem, što može obezbediti neprekidno izveštavanje. 

Profimedia
 

Takođe, AI može analizirati ogroman broj izvora informacija u vrlo kratkom vremenskom roku, što može poboljšati preciznost i objektivnost izveštavanja.

Osim toga, može biti koristan alat u novinarstvu za analizu podataka, identifikovanje obrazaca ili trendova, kao i za generisanje automatskih izveštaja o ekonomskim, finansijskim ili sportskim vestima.

Međutim, i pored svih prednosti, postoji sve veća zabrinutost u vezi sa potencijalnim negativnim uticajem veštačke inteligencije na novinarstvo i šire na društvo uopšte. Nedostatak ljudske dimenzije u AI-generisanim vestima može dovesti do nedostatka empatije, kritičkog razmišljanja i ljudske interpretacije u izveštavanju. 

Profimedia
 

Takođe, postavlja se pitanje o autonomnosti AI-generisanih voditelja vesti i njihovoj sposobnosti da donose etičke odluke u vezi sa osetljivim temama ili kontroverznim pitanjima.

Uz sve ovo, govori se i o potencijalnom gubicima radnih mesta u novinarstvu, jer sve veća upotreba AI u medijima može dovesti do smanjenja potrebe za stvarnim novinarima i voditeljima vesti, što može imati socio-ekonomske posledice.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike