Uz pomoć veštačke inteligencije pronađen Platonov grob: Šta su otkrili ugljenisani papirusi zatrpani erupcijom Vezuva (FOTO)

28.04.2024

13:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Do sada se znalo samo da je sahranjen u čuvenoj školi koju je osnovao, ali tačna lokacija nije bila poznata

Uz pomoć veštačke inteligencije pronađen Platonov grob: Šta su otkrili ugljenisani papirusi zatrpani erupcijom Vezuva (FOTO)
Copyright Profimedia

Italijanski istraživač tvrdi da je pronašao davno izgubljen grob čuvenog grčkog filozofa Platona koji je umro oko 348. pre nove ere. Gracijano Ranokija je koristio veštačku inteligenciju da dešifruje svitke iz Herkulanuma. Naučnici su analizirali ugljenisani papirus koji je bio zatrpan erupcijom Vezuva 79. godine nove ere, otkrivajući novi tekst koji je ukazivao na lokaciju u Atini. Analiza je pokazala gde je tačno sahranjen Platon u "Akademiji", čuvenoj školi koju je filozof osnovao 387. pre nove ere.

Profimedia
 

Ranokija i njegov tim su otkrili hiljadu reči, što odgovara gotovo trećini teksta, koristeći "bioničko oko" i veruju da će se papirus do kraja analizirati do 2026. godine. Poslednji put se tekst analizirao 1991. godine.

"U poređenju sa prethodnim izdanjima, sada postoji skoro radikalno izmenjen tekst, koji podrazumeva niz novih i konkretnih činjenica o različitim akademskim filozofima. Među najvažnijim podacima je da je Platon sahranjen u vrtu koji je bio rezervisan samo za njega u Akademiji u Atini, u blizini takozvanog Museiona ili svetilišta za muze. Do sada se znalo samo da je sahranjen u Akademiji", navodi se u saopštenju.

 

 

Prodat u ropstvo

Platon, koji je umro oko 347. pre nove ere, verovatno je najveći od svih grčkih filozofa. Sa svojim mentorom Sokratom, i učenikom Aristotelom, postavio je temelje zapadne filozofije i nauke. Akademija se nekada nalazila na periferiji Atine, na imanju koje je Platon stekao 387. godine pre nove ere, koje je poznato kao prva visokoškolska ustanova. 

Nova analiza je takođe otkrila da je Platon možda bio prodat u ropstvo 399. pre Hrista nakon Sokratove smrti ili 404. pre Hrista, tokom spartanskog osvajanja Egine.

 

 

- Do sada se verovalo da je Platon prodat u ropstvo 387. pre Hrista tokom svog boravka na Siciliji, na dvoru Dionisija I od Sirakuze. U drugom odlomku, u dijalogu između likova, Platon se prezrivo izražava o muzičkim i ritmičkim sposobnostima varvarskog muzičara poreklom iz Trakije - rekao je Ranokija.

Infracrveno snimanje

Istraživač i njegov tim su pre mnogo godina postavili laboratoriju u Italijanskoj nacionalnoj biblioteci u Napulju, kako bi izučavali spise Herkulanuma. Koristeći kameru, snimili su stotine fotografija ugljenisanog dokumenta koje je analizirao algoritam. Istraživači su koristili infracrveno snimanje, što im je omogućilo da "vide" kroz prednju stranu papirusa do natpisa na poleđini, navodi Science.org, prenosi Blic.

Profimedia
 

Ugljenisan svitak pronađen je 1752. godine u vili u blizini Napuljskog zaliva za koju se nekada verovalo da je pripadala tastu Julija Cezara, ali sadržaj je ostao misterija jer su naučnici procenili da su previše krhki za detaljnu analizu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike