Si: Započeli smo novu etapu u kinesko-francuskim odnosima za narednih 60 godina

07.05.2024

00:30

0

Si Đinping je podsetio da se ove godine obeležava 75 godina od osnivanja Narodne Republike Kine

Si: Započeli smo novu etapu u kinesko-francuskim odnosima za narednih 60 godina
Si Đinping - Copyright Profimedia

Kineski predsednik Si Đinping rekao je danas u Parizu da su Kina i Francuska započele novu etapu kinesko-francuskih odnosa za narednih 60 godina.

Kineski lider je tokom konferencija za novinare nakon sastanka u Jelisejskoj palati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, potvrdio da će dve zemlje poboljšati saradnju u poljoprivredi, prehrambenoj industriji, finansijama i drugim oblastima i promovisati zajednička razvojna istraživanja i inovacije u vazduhoplovstvu, civilnoj nuklearnoj energiji, zelenoj energiji, biomedicini i veštačkoj inteligenciji.

Prema njegovim rečima dve zemlje će produbiti saradnju na polju klimatskih promena i biodiverziteta, ali i ojačati dijalog o globalnom upravljanju veštačkom inteligencijom i reformi međunarodnog finansijskog sistema, preneo je Kineski međunarodni radio (CRI). 

Povodom kinesko-francuske godine kulturnog turizma, Si je rekao da će dve zemlje nastaviti da promovišu razvoj saradnje u oblasti obrazovanja, sporta, filma i televizije, kao i saradnju među mladima.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ
 

"Kina se raduje tome što će Francuska da bude domaćin Olimpijskih igara u Parizu i poziva francuske prijatelje da posete Kinu. Kina je odlučila da produži režim bezviznog režima za građane Francuske i drugih 11 zemalja koji će doći u Kinu na kratak vremenski period do kraja 2025. godine", rekao je kineski lider.

Si je istakao da je svet u ovom trenutku u fazi previranja i Kina je kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i odgovorna zemlja, spremna da sarađuje sa Francuskom na obezbeđivanju globalnog prekida vatre tokom Olimpijskih igara u Parizu.

Istakao je da tragedija izraelsko-palestinskog sukoba, koja i dalje traje, predstavlja ispit ljudske savesti, pa stoga međunarodna zajednica mora nešto da uradi po tom pitanju.

"Pozivamo na hitan, sveobuhvatan i održiv prekid vatre u Gazi. Podržavamo ideju da Palestina postane punopravna članica Ujedinjenih nacija", poručio je kineski predsednik i ukazao da je neophodno da se prihvati rešenje o uspostavljanju dve države kako bi se postigao trajni mir na Bliskom istoku.

Govoreći o sukobu u Ukrajini, Si je podsetio da Kina nije ni uzrok krize ni njen učesnik, ali da je igrala aktivnu ulogu u postizanju mira.

"Istorija je više puta dokazala da se svaki spor može rešiti samo pregovorima. Pozivamo sve strane da ponovo uspostave kontakt i dijalog i postepeno izgrade međusobno poverenje. Podržavamo blagovremeno sazivanje međunarodne mirovne konferencije, koju će podržati ruska i ukrajinska strana, uz iskrenu diskusiju o svim mirovnim opcijama", rekao je kineski lider.

Si Đinping je podsetio da se ove godine obeležava 75 godina od osnivanja Narodne Republike Kine i poručio da je Kina je spremna da sarađuje sa zemljama širom sveta, uključujući Francusku, kako bi razvila odnose prijateljstva i saradnje na osnovu međusobnog poštovanja.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike