Šlingovanje: Subotičanka Erika Florek tehnikom belog veza pretvara uskršnja jaja u prava mala remek-dela (FOTO)

04.05.2024

18:18

0

Autor: V. I.

Samo jedan pogrešan potez može da upropasti višesatni trud

Šlingovanje: Subotičanka Erika Florek tehnikom belog veza pretvara uskršnja jaja u prava mala remek-dela (FOTO)
Copyright Foto: Lična arhiva

Vojvodina je poznata kao multikulturološki prostor koji s uspehom spaja različite običaje i tradicije, budući da u njoj živi čak 20 nacionalnih zajednica. Posebno je živopisno uoči Uskršnjih praznika, bilo katoličkih, bilo pravoslavnih, kada se domaćice prosto utrkuju koja će lepše i maštovitije da ukrasi jaja - neke ih farbaju u lukovini, neke šaraju voskom, neke ukrašavaju biljčicama i listovima, a Erika Florek, 69-godišnja penzionerka iz Subotice, koristi neobičnu tehniku - šlingovanje.

Šling: Beli vez kao umetnički izraz

Šling, poznat i kao beli vez, predstavlja tradicionalnu tehniku ručnog veza koji se odlikuje izuzetnom elegancijom. Ova tehnika veza koristi pretežno beli konac na belom platnu, što rezultira diskretnim, ali izuzetno sofisticiranim uzorcima i motivima. Šling se tradicionalno koristi za dekoraciju finih stolnjaka, posteljine, zavesa i drugih elemenata kućnog tekstila. Umetnici koji se bave šlingom moraju biti vešti u različitim tehnikama šivanja, kako bi precizno izveli složene motive koji su često inspirisani prirodom, geometrijskim oblicima ili tradicionalnim etno-motivima.

 

 

Uzbudljiv penzionerski život

Subotičanka Erika Florek je svoje pnezionerske dane želela da iskoristi na kreativan način.

- Otkad sam otišla u penziju, želela sam da radim nešto za šta nisam imala vremena dok sam bila zaposlena. Prva inspiracija su mi bili vitraži koje sam videla u crkvama, fascinirale su me boje. Guglajući i raspitujući se o tome, videla sam da je to previše zahtevno, pa sam se odlučila za crtanje vitražnim bojama po staklu  - na flašama, čašama, svemu na čemu se moglo crtati - započinje svoju priču gospođa Florek.

Međutim, kao i velika većina kreativaca, naišla je na gomilu prepreka, ali se nije dala obeshrabriti.

- Pošto sam išla na sajmove uglavnom za verske praznike - Božić, Uskrs - to što sam dotad radila nisam uspevala da prodam - svi su za Uskrs kupovali jaja i nešto u vezi s tim pa sam rešila da se oprobam i u tome. Počela sam da crtam po jajima zeke, piliće i druge uskršnje ukrase. Oprobala sam se i u tehnici dekupaža, međutim, puno ljudi je to radilo, a ja sam htela da probam nešto što malo njih radi.

Od bakinog stolnjaka do šare na jajetu

Budući da je u ormanu imala sačuvane stolnjake svoje bake, ukrašene belim vezom, razmišljala je kako može da primeni predivne šare s njih na neki nov način. 

- Opet sam guglala i naišla na bušena jaja, što mi se veoma dopalo. Mnogo volim narodne vezove, za koje nikad nisam imala dovoljno strpljenja da ih radim na materijalu, pa sam rešila da to probam na jajima. Tako su nastala, kako sam ih nazvala, šlingovana jaja. Tu mi je već bila potrebna bušilica, a sin mi je za jedan rođendan i kupio.

Foto: Lična arhiva
 

Postupak zahteva mirnu ruku

Osim talenta i strpljenja, treba naći i jaja koja imaju dovoljno tvrdu ljusku da može da izdrže obradu a da se ne polome.

- Veoma je bitno kupiti dobra guščija i pačja jaja, što nimalo nije lako jer ih baš i nema. Treba ih probušiti i isprazniti im sadržaj, što je takođe zahtevan posao. Postupak je sledeći: na opranom jajetu iscrtam motiv, uglavnom je to neko cveće ili šare. Iscrtam šablon grafitnom olovkom, zatim bušim rupice na mestima koja želim da ispadnu, odnosno koje ću posle izbrusiti. To je prilično pipav posao jer moraš precizno ostaviti te pregrade dovoljno široke da se ne bi slomile.

Foto: Lična arhiva
 

Efekat belog konca

Da bi istakla svoje šare i dala im poseban naglasak, gospođa Erika je došla na ideju da ivice naglasi posebnom pastom za konturisanje koja jajima daje efekat konca na belom vezu, takozvanog šlinga.

- Da bi to što više ličilo na šling, dorađujem ivice kontur-pastom koju koristim na staklu i docrtavam još  neke motive. Uglavnom ih smišljam sama ili po sećanju na radove koje sam videla.

Nekad se, nažalost, dogodi da nakon nekoliko sati predanog rada, samo malo jači pritisak izazove pucanje jajeta i bespovratnu štetu..,

- Dešava se, naravno, da se slome, i to uglavnom na kraju. Ako sve prođe kako treba, jaje stavljam u varikinu da pojede onu opnu ispod ljuske, i to je to.

Foto: Lična arhiva
 

Umesto novca - ljubav

Za sve koji žele da se oprobaju u ovoj tehnici ima samo reči podrške, ali upozorava da ne treba očekivati novčanu satisfakciju.

- Ovu tehniku sam uglavnom osmislila sama, naravno i podstaknuta već nečim što sam negde videla. Za ovo su vam potrebni: velika ljubav, strpljenje, a malo i talenat, da imate smisla za te stvari. Izazov je da uradite ono što osmislite, a kada to uspete, bićete srećni i ponosni na sebe. Za trud i vreme nećete dobiti adekvatnu nagradu u vidu novca jer se ovakve stvari malo vrednuju. Ne samo ovo, već narodne umotvorine uopšte ne cene se dovoljno. Ipak, vredi pokušati - nije bas lako, ali napraviti nešto svojim rukama neprocenjivo je.

Pogledajte u galeriji još predivnih šlingovanih jaja:

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike