Da se ne otrujete: Evo koliko dugo smete da držite jaja na stolu posle Uskrsa

06.05.2024

09:24

0

Autor: K. O.

U zavisnosti od toga da li su na sobnoj temperaturi ili u frižideru imaju različit rok trajanja

Da se ne otrujete: Evo koliko dugo smete da držite jaja na stolu posle Uskrsa
Copyright Foto:24sedam/ Goran Sivački

Iako nas duh praznika još ne napušta i ofarbana, dekorisana uskršnja jaja lepo izgledaju na stolu, trebalo bi da znate da kuvana jaja imaju znatno kraći rok nego sveža. I zbog toga se ne smeju dugo držati kao ukras na stolu, upozoravaju stručnjaci.

Osnovno pravilo je da jaja nakon kuvanja treba držati u frižideru, a ne u korpi na stolu, kako se kod nas praktikuje.

Koliko dugo se nakon Uskrsa jaja povlače po stolu i služe kao glavni ukras?

Teško je proceniti koliko bi jaja trebalo skuvati za Uskrs, ali u većini slučajeva, ostaci od praznika ostaju daleko duže nego što bi trebalo. Ukoliko se jaje ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, postaje podložno tlo za rast i razmnožavanje bakterija.

Pixabay

Kao rezultat toga, javljaju se trovanja. Procesom kuvanja, sa jajeta se skida zaštitni sloj koji obavija ljusku koja inače čuva jaja. Bez njega, jaje postaje “ranjivo” i izloženo vazduhu, temperaturi i bakterijama.

U prilog tome govori i podatak da se svake godine nakon Uskrsa u američkim bonicama pojavi bar dvostruko više pacijenata sa simptomima gastroenteritisa, poznatijeg kao “trovanje želuca”. Simptomi mogu varirati – od blage neugodnosti, nadutosti, promenama u probavi, pa sve do jakih mučnina, povraćanja i dijareje.

Freepik
 

Ukoliko jaja držite na sobnoj temperaturi – pojedite ih isti ili najkasnije naredni dan, dok u frižideru, jaja su bezbedna za jelo i do šest dana.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike