"Venera od krpa" i raznobojni QR kodovi koji otkrivaju neverovatne priče: Senzacionalna atrakcija u Muzeju savremene umetnosti (FOTO)

24.04.2024

15:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Ova izložba ne nastoji da bude još jedan u nizu umetničkih događaja, već ima poseban cilj

"Venera od krpa" i raznobojni QR kodovi koji otkrivaju neverovatne priče: Senzacionalna atrakcija u Muzeju savremene umetnosti (FOTO)
Copyright Promo/Alessandro Lacirasella, ljubaznošću umetnika i Fondacije Pistoleto

U petak, 10. maja, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu biće otvorena izložba "Preventivni mir" Mikelanđela Pistoleta. Postavljena na dva sprata Muzeja, izložba ima za cilj da pruži pregled više od šezdeset godina prakse ovog najistaknutijeg italijanskog umetnika i jednog od najuticajnijih savremenih umetnika u Evropi danas. Kustoskinja izložbe je direktorka Muzeja savremene umetnosti, Marijana Kolarić.

Profimedia
 

Kapitalna dela 

Ova sveobuhvatna izložba ima za cilj da prikaže celokupan umetnikov opus, uključujući Pistoletova kapitalna dela: "Slike ogledala", "Veneru od krpa", "Minus objekte", "Voleti razlike - umetnički pokret za međumediteransku politiku", "Treći raj" i mnoge druge skulpture i instalacije, kao i fotografije, video-zapise, rane akcije u javnom prostoru.

Izložba obuhvata i najnovije slike nalik na raznobojne QR kodove u kojima se može vizuelno uživati kao u delima apstraktne umetnosti, ali koje se, uz pomoć pametnih telefona, mogu aktivirati tako da otkriju zanimljive priče ili daju odgovore na aktuelna društvena pitanja, generisane putem veštačke inteligencije.

Promo/Alessandro Lacirasella, ljubaznošću umetnika i Fondacije Pistoleto
 

Poziv na buđenje

- U vreme globalnih izazova kao što su socijalna i ekonomska nejednakost, nasilje, otuđenost, koji dovode do očiglednih društvenih netrpeljivosti razdvajajući čovečanstvo, umetnost kao najistaknutiji izraz kreativnosti preuzima društvenu odgovornost i postaje kompas društvenog razvoja, doprinoseći izgradnji vrednosti i ideja koje vode ka boljem i sigurnijem svetu. U svetlu društveno angažovanih umetničkih praksi, ličnost i delo Mikelanđela Pistoleta zauzima posebno i istaknuto mesto - istakla je Marijana Kolarić i dodala:

- S tim u vezi, ova izložba ne nastoji da bude još jedan u nizu umetničkih događaja, već ima za cilj da nas dubinski podstakne na razmišljanje o ovom delikatnom istorijskom trenutku ratova i sukoba koji ne samo da odnose živote, već uništavaju ljubav, naglašavajući kulturne i etničke razlike među ljudima. "Preventivni mir" stoga nije samo alternativa, već poziv na buđenje, urgentnu akciju svakog pojedinca da se okrene plemenitim vrednostima, ljubavi, toleranciji, negovanju različitosti i postane osvešćeno biće “Trećeg raja” na koji nas umetnik poziva, u eri punoj izazova pred tehnološkim i virtuelnim realnostima, čineći ovu izložbu velikim događajem kako za muzej tako i za umetnika.

Profimedia
 

Glavni protagonista italijanskog umetničkog pokreta Arte Povera, Mikelanđelo Pistoleto, rođen u Bieli 1933. godine, od kada stupa na umetničku scenu 60-tih godina prošlog veka do danas, biva umetnik čija je praksa neodvojivo povezana sa društvom i društvenim razvojem, koji nas uverava u lepotu kontrasta i uvažavanja različitosti i konstantno podučava da vidimo šire od materijalnog sveta stvari. Aktiviranje umetnosti kroz društveno angažovanu praksu i njeno povezivanje sa svakodnevnim životom predstavlja srž Pistoletovog umetničkog delovanja, koristeći umetnost kao alatku za odgovornu društvenu transformaciju.

"Treći raj" ispred Muzeja

Posetioci su pozvani da dožive estetsko i kontemplativno iskustvo u okviru kojeg se mnoga egzistencijalna i društvena pitanja aktualizuju kroz suprotstavljene vrednosti: stvarno i virtuelno, materijalno i duhovno, težina i lakoća svakodnevnih predmeta, njihova lepota i ružnoća, sve u nameri da se ukaže na dublji smisao stvari i udahne život novom i mogućem.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Za izložbu u Beogradu, uz  ljubaznost umetnika, pomoć JKP Zelenila, dozvolu Grada Beograda i podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Muzej savremene umetnosti je u prilici da izvede trajni simbol "Trećeg raja" u Parku prijateljstva ispred Muzeja, u znak mira i prijateljstva pod okriljem jubileja - 145 godina italijansko - srpskih diplomatskih odnosa i obeležavanja stogodišnjice polaganja kamena temeljca zgrade u Birčaninovoj ulici, u kojoj se nalazi Ambasada Italije u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 10. septembra 2024. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike